Kultúra koronavírus

Ezrek buliztak egymás hegyén-hátán Liverpoolban

Danny Lawson/PA Images / Getty Images
Danny Lawson/PA Images / Getty Images
Mindezt ráadásul a kormány engedélyével.

Nagyon rég láthattunk már olyan tömegjeleneteket, amilyenek a liverpooli Sefton Parkban alakultak ki vasárnap. Már a képeket is szürreális nézni így 2021-ben, annyira elszoktunk tőle. Maszk és távolságtartás nélkül bulizott egymás hegyén-hátán cirka ötezer fiatal, akik egy év után először ismét koncertre mehettek, akárcsak a régi szép időkben. Ráadásul senkit nem bírságoltak meg ezért, a minifesztivált ugyanis a brit kormány engedélyével tartották, hogy így teszteljék, mennyire biztonságosak az efféle tömegrendezvények. A résztvevőknek egy friss koronavírus-teszt negatív eredményét kellett felmutatniuk, és arra is erősen buzdították őket, hogy a rendezvény napján és öt nappal később is végezzenek majd el érzékenyebb PCR-tesztet, hogy a szakemberek érdemleges következtetéseket tudjanak levonni az esemény kockázati faktoráról.

Az efféle kísérletek eredményei elsősorban az angol fesztiválok számára lehetnek kulcsfontosságuak, de áttételesen akár a magyar zeneipart is érinthetik, amely eddig nagyrészt kimaradt a nyitásból, legfőbb problémáját épp a tervezhetőség hiánya okozza, és amelyet végleg földre küldene, ha az idei fesztiválszezon is elmaradna. A szükséges lépésekről itt írtunk alaposabban:

Kapcsolódó
Csaknem a teljes zeneipart kifelejtették a nyitásból
Nyitnak a mozik és a színházak, de koncertet továbbra sem lehet tartani. Nagyobb kiszámíthatóságra, azonnali segélyre és áfacsökkentésre lenne szükség, hogy a zeneipar talpra állhasson.

A BBC több fiatalt meg is kérdezett a liverpooli koncerten, milyen érzés volt újra tömegben lenni:

Hihetetlen volt. Ahogy együtt mozogtam a többiekkel, úgy éreztem valami nagyobb részese vagyok

– mondta például a 19 éves Aneesa, és a többiek is hasonló eufóriaélményről számoltak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik