Kultúra koronavírus

„Öt hónapja nem vetítettünk egy kockát sem, most már nagyon szeretnénk” – így készülnek a mozik a hirtelen jött nyitásra

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Filmekből nincs hiány, munkaerőből viszont igen, sok helyen váratlanul jött a nyitás híre. Nagy és kicsi mozikat is megkérdeztünk, amelyek – változó gyorsasággal ugyan, de – igyekeznek mielőbb kinyitni.

Mi ezen a héten, legkésőbb a hétvégén már szeretnénk kinyitni. Ha eléri az oltottak száma a négymilliót, és minden feltétel teljesül, és menet közben sem adódnak olyan részletszabályok, amelyek felkészületlenül érnének minket, akkor a hétvégén már megnyitjuk a mozikat

– mondta kérdésünkre Liszka Tamás, a fővárosi Corvin, Művész, Puskin, Toldi, Tabán és Kino mozikat üzemeltető Budapest Film vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, most a műsorosztályuk dolgozik a legintenzívebben, hogy minél gyorsabban ki tudják hirdetni a hétvégi műsorukat.

Reméljük, a négymillió is összejön, és valóban meg tudjuk majd tartani a vetítéseket, viszont mivel online lehet csak jegyet venni – hiszen a pénztárakat is csak a mozikkal egyszerre lehet kinyitni –, ezért, ha esetleg szombaton még nem nyithatunk, de már meghirdettük a műsort, akkor az addig megvásárolt jegyeket visszaváltjuk. Mindenképpen azt szeretnénk, hogy az első adandó alkalommal megnyithassanak a mozik: öt hónapja nem vetítettünk egy kockát sem, most már nagyon szeretnénk

– folytatta Liszka Tamás, hozzátéve, a nézők részéről óvatosságra számít, ők pedig a hivatalosan kötelező védelmen felül is megtesznek mindent azért, hogy minél nyugodtabban lehessen moziba menni:

Farkas Norbert / 24.hu

Az összes dolgozónk végig maszkban lesz, akár be van oltva, akár nem, folyamatos a fertőtlenítés, a kézfertőtlenítők is mindenütt rendelkezésre állnak majd, illetve azokban a vendégterekben, ahol csak ez megoldható, igyekszünk biztosítani a távolságtartást is. Erre ugyan – ha jól értem a kormányrendelet szövegét – nem köteleznek minket, de azért biztos, ami biztos, ahol lehet, ezt önszorgalomból fenntartjuk.

A Budapest Film vezérigazgatója a biztonság kedvéért a fővárosi operatív törzs iránymutatását is kérte arról, kell-e maszkot viselniük a nézőknek: „Azt fogjuk választani, ami a nézők biztonságát leginkább biztosítja. De az az érzésem, hogy nagy telt házak még nem lesznek az első hetekben, úgyhogy kifejezetten a leghűségesebb mozirajongókra számítunk, és közülük is persze a már beoltottak fognak találkozni velünk a mozijainkban” – mondta Liszka Tamás, aki „családias, nagyon szép időszakra” számít az első néhány héten.

A védettségi igazolványok meglétének, érvényességének ellenőrzését a kiadott kormányrendelet kötelezővé teszi, ezt nagyon komolyan is veszik majd, az igazolványok ellenőrzése a jegykezelők feladata lesz. Az oltási igazolványokkal kapcsolatban a nekünk nyilatkozó összes mozi szigorra készül, hiszen a kormányrendelet ezt teszi kötelezővé.

De a mielőbbi nyitás vágyában is egy húron pendült minden megszólalónk, ami azonban nem jelenti azt, hogy mindenütt sikerülni is fog a nyitás az első adandó alkalommal. Deák Zsuzsanna, a Cirko Mozi sajtómunkatársa például arról beszélt, hogy a nyitás lehetősége hirtelen jött, ők például épp egy felújítási munkában vannak, amit be kell fejezniük, mielőtt kinyitnának. Filmekből ugyanakkor náluk sem lesz hiány, és a nézőknek köszönhetően sikerült – komoly veszteségekkel ugyan – talpon maradva vészelni át a járványügyi zárva tartást: a Cirko rajongói a bezárás után előre megváltott mozibérletekkel és egyéb támogatásokkal nyújtottak némi anyagi gyorssegélyt a mozinak.

Farkas Norbert / 24.hu

Megható volt a rengeteg támogatás meg a mozi felé áradó példa nélküli szeretet, és ez nagyban segíti a mozit abban, hogy újra tudjon tervezni

– mondta erről Deák Zsuzsanna hozzátéve, a követőik is nagyon lelkesek, a kommentek alapján vágynak már a mozizásra, még ha biztos vannak olyanok is, akik azért még kivárnak. A Cinema City más okból ugyan, de szintén valószínűleg nem az első adandó alkalommal nyit majd ki. Erről Buda Andrea marketingigazgató beszélt lapunknak.

„Nyilván szeretnénk megvárni a négymillió beoltottat, illetve nagyon sok egyéb kérdés is van még, így, ha például pénteken elérjük ezt a számot, szombaton attól még nem fogunk tudni kinyitni” – mondta Buda Andrea, aki szerint az egyik szűk keresztmetszet a diák foglalkoztatottak újbóli felvétele: „Amíg nem voltunk nyitva, az állandó dolgozóink megmaradtak ugyan, de ez körülbelül száz embert jelent, az üzemeltetés részéről a mozivezetőt, a helyettesét és még néhány embert, viszont a kiszolgáló személyzet tagjai, akikkel a néző találkozik – büfések, jegypénztárosok, jegykezelők, kávézósok –, mind diákok voltak”. Ezt a csapatot azonban szétzilálta a járvány:

Mostanra, mivel sokáig voltunk zárva, ezek a diákok már vagy nem is diákok, mert végeztek az iskolában, vagy nincsenek a nagyvárosokban, mert, hogy ne kelljen albérletet fenntartani, hazaköltöztek, vagy elmentek máshova dolgozni. Természetesen felvettük a kapcsolatot az iskolaszövetkezettel, és ők elkezdték az embereket keresni nekünk, de ez a szituáció most azt is jelenti majd, hogy lesznek olyan emberek, akik teljesen újak, akikkel tréningeznünk is kell. Ez több idő és nagyobb kihívás nekünk ahhoz képest, mint egy kis moziban, ahol a pénztáros átülhet a büfébe – nálunk ezt nem lehet megcsinálni. A másik szűk keresztmetszet a büfé, ami most, nyilvánvalóan üres, oda is berendeltük az árut

– mesélte Buda Andrea. Elmondta azt is, hogy maguk a mozik technikailag teljesen startkészek, a gépeket ellenőrizték, és a filmkínálat is erős lesz, hiszen a tavalyi záráskor benn ragadt filmeken kívül a forgalmazóknak az új filmeket is be kell tervezniük a programba: jönnek a friss Oscar-díjasok és a nagy stúdiófilmek is, attól tehát nem kell tartani, hogy több hétig nem lesz húzócím. A Cinema City is szigorú védettségiigazolvány-ellenőrzésre készül, erre a friss Magyar Közlöny már a jogosultságot is biztosította. Ez azt jelenti, hogy attól függően, hol veszik a nézők a jegyet, legalább egyszer, de az is lehet, hogy kétszer is fel kell majd mutatniuk az igazolványt, amelynek hiányában megtagadhatják tőlük a belépést. Ez a szabály tizennyolc év felett érvényes, az alatt, ahogy eddig, nagykorú kísérettel vagy érvényes diákigazolvánnyal lehet mozizni.

Farkas Norbert / 24.hu

Az oltási igazolványokkal kapcsolatban felmerül, hány embernek lesz lehetősége egyáltalán mozizni:

a leginkább moziba járó korosztályban egyelőre nem túl magas az átoltottság,

a 18–24 évesek körében 12,7 százalék, a 25–49 évesek között 27,1 százalék. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor a Cinema City még nem tudott konkrét becsléseket készíteni. „Nagyon nehéz még megmondani, mennyire veti majd vissza a forgalmunkat, hogy oltási igazolványhoz kötik a moziba járást. Tény, hogy a multiplex moziknak a tizenhattól negyvenig terjedő korosztály, illetve a gyerekes családok a fő célcsoportjuk, és az ő körükben még sokaknak nem lesz ilyen igazolványuk. Egyelőre becsléseink sincsenek, hogy milyen hatással lesz ez a nézőszámainkra, nem látjuk még a pontos filmlistát sem, illetve most a kollégák visszatérésén dolgozunk elsősorban, mert ez a legnagyobb kihívás. Csak később fogjuk analizálni, milyen látogatottsággal számolhatunk” – mondta el Buda Andrea. A Cinema City is a kötelezőn felüli biztonsági intézkedésekkel várja a visszatérő nézőket: meghagyják a tavaly júniusban bevezetett székkihagyást, vagyis akik együtt vesznek jegyet, egymás mellett ülnek majd, de mellettük egy-egy széket kihagynak, valamint a mozi dolgozói továbbra is maszkot viselnek:

Mi azt látjuk, hogy tűkön ülnek a nézők, a közösségi média is erről árulkodik, és a call centert is rengetegen hívták péntek óta. Illetve vannak olyan országok, amelyek példájából ki tudunk indulni, mert vannak mozijaink az USA-ban, Bulgáriában, ázsiai piacokon, és mindenütt azt látni, hogy jöttek vissza a nézők, van igényük arra, hogy moziban nézzenek végre filmet. Így, bár nyilván vannak, akikben jobban benne van a félsz, azt gondolom, az emberek vissza fognak szokni hozzánk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik