Kultúra

Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt ragaszkodnak Az arany emberhez

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Többségében nem értenek egyet Tóth Krisztinával azok, akik válaszoltak az IDEA Intézet kérdéseire Az arany emberrel és az író kijelentésével kapcsolatban. A március végén, a közösségi médiában készített felmérés – amelynek eredményeit a Telex ismertette – arra vonatkozott, egyetértenek-e a megkérdezettek Tóth Krisztinával abban, hogy ideje volna levenni Jókai Mór Az arany ember című regényét a kötelező iskolai olvasmányok listájáról, méghozzá a nőalakok ábrázolása miatt. Tóth erről a Könyves Magazinnak adott interjúban nyilatkozott, kijelentése váratlanul sokakat felháborított. Olyan is volt, aki kutyaszart tett emiatt az író postaládájába.

Kapcsolódó
De miért vesszük vérre menő személyes sértésnek, ha valaki leszólja a kedvenc írónkat?
…zenészünket, színészünket, telefongyártónkat? Most épp Tóth Krisztinát cincálták meg a keményvonalas Jókai-rajongók, de az ügy messze nem egyedi eset, sokkal inkább az internet mindennapos kórképe.

Az ügyről a felmérés szerint a megkérdezettek kevesebb mint fele, 42 százaléka hallott. Az IDEA Intézet politikai preferenciáik mentén kérdezte a válaszadókat. Ezek szerint a kormánypártiak 80 százaléka nem ért egyet, további 12 százalék inkább nem ért egyet Tóth Krisztina kijelentésével a könyvben ábrázolt nemi szerepekről. Ellenzéki válaszadóknál ez az arány 41, illetve 17 százalék).

Az alsófokú végzettségűek körében összesítve 74 százaléknyian, a középfokú végzettségűeknél 66, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél 51 százaléknyian vannak, akik teljesen vagy inkább nem értenek egyet Az arany ember problematikus nőábrázolását firtató mondattal. A kormánypártiak 89, az ellenzékiek 69 százaléka pedig a kötelező tananyagok között tartaná a könyvet.

Mint a Telex is kiemeli, a felmérésben nem kérdeztek rá arra, a válaszadók olvasták-e egyáltalán Az arany embert, vagy emlékeznek-e rá.

Kapcsolódó
Tóth Krisztina: A műveimben jórészt olyan elesett emberek szerepelnek, amilyenek most a véremet akarják venni
Minden szempontból a normalitást képviselem, amibe aligha fér bele, hogy a felebarátom azt kívánja: dögöljek meg a gyerekeimmel együtt – nyilatkozza Tóth Krisztina író-költő. Női jogokról, Holdról, pitbullokról, intimszféráról, ovis apukákról és toxikus Magyarországról is beszélgettünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik