Kultúra

Nemcsák Károly: Meggyőződésem, hogy a Színművészetire ráfért ez a változás

Zih Zsolt / MTI
Zih Zsolt / MTI

Interjú jelent meg Nemcsák Károllyal az Színház-és Filmművészeti Egyetem honlapján, melyben az SZFE körüli botrányról is beszél. Az SZFE kuratóriumának felügyelő bizottsági tagjává tavaly augusztusban kinevezett színész arra a kérdésre, gondolta-e akkor, hogy ilyen mélyek az ellentétek és a feszültség ilyen sokáig tart, válaszában úgy fogalmazott, bonyolultabbnak tartja a helyzetet, mert úgy érzi, hogy minden egy bizonyos folyamatnak a része.

Sok olyan dolog történt az SZFE-s események előtt is, ami számomra riasztó. Ha csak a 2019 őszi színházi demonstrációra gondolok, hogy ki a fenntartó, hogyan szóljon bele egy igazgatói pályázatba, hogyan alakuljanak a fenntartói viszonyok… Egy kilopott törvénytervezettre építettek egy demonstrációt, rossz nyilatkozatok is elhangzottak előtte, melyek szerint, ha egy jobb oldali ember pályázik igazgatói posztra, akkor nem biztos, hogy megbízatást kap

– mondta.

Kapcsolódó
Enyedi Ildikó az új SZFE-ről: „A bankrablóval nem az a baj, ha büdös a szája”
A rendező azt is elárulta, a Partizán SZFE-filmje körül próbált botcsinálta közvetítőként eljárni.

Hozzátette, egy év eltelte után látható, hogy „itt nem pusztán egy diákzavargásról van szó, hanem egy felépített folyamatról”.

Az derült ki, hogy bizonyos emberek nem szeretnének együtt dolgozni jobboldali gondolkodású művészekkel. Ez azért riasztó. Ami rettentően szomorú, hogy a szakmánk iszonyatosan megosztott lett. Oda-vissza.

Nemcsáknak meggyőződése, hogy az SZFE-re ráfért ez a változás, ahogy az eddig képviselt ideológiai vonal is frissítésre szorult szerinte.

Én az SZFE-nek abba a csapatába kerültem – a felügyelő bizottságba –, ahol a törvényesség felett őrködünk. Azt gondolom, hogy bele kell állni a helyzetekbe, ha az élet hoz valamit elénk. Meggyőződésem, hogy a Színművészetire ráfért ez a változás, és azt is gondolom, hogy az az ideológiai vonal, amit eddig képviselt az Egyetem szintén frissítésre szorult. Nagyon leszűkült az a kör, akik tanítottak. Semmilyen oldalról nem lehet az a cél, hogy egyen gondolkodású emberek legyenek, mindenféle színnek meg kell jelennie ezen a palettán is.

Kapcsolódó
Bemutatták a Partizán hányatott sorsú SZFE-filmjét
Sikerülhetett megegyezni a Freeszfe-vel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik