Városliget Zrt.
Kultúra

Karácsony és Kerpel-Fronius: Tudtunk nélkül építkeznek a Városligetben, ez csak áprilisi tréfa lehet

A főváros beleegyezése nélkül indult meg a leendő Ballon kilátóhoz tartozó vendéglátóhely építése.

Az elmúlt egy hónapban egyre élesebbé válik az ellentét a főváros vezetése, illetve a Városliget Zrt. között. A március 6-án a 24.hu-n közzétett, A Városliget a lassítás helye! című vitairatával, illetve az ahhoz kapcsolt tizenhét pontos javaslatcsomaggal indult, főként az oldalainkon, illetve a Facebookon zajló adok-kapok (ezek eddigi állomásait itt foglaltuk össze) most újabb fordulópontjához érkezett.

Karácsony Gergely, illetve Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes csütörtök reggel nyílt levelet tett közzé a Facebook-on, amit az eddigi üzenetekkel szemben nem Baán László miniszteri biztosnak, hanem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címeztek, hiszen a városligeti hőlégballon ügyében a Főváros beleegyezése nélkül történt nem várt előrelépés:

az új látványosság leendő területét jelentő, eddig háborítatlan Mimóza-dombot a Városliget Zrt. ugyanis kordonnal vette körbe, aminek egyik elemén egy vendéglátóhelyet is mutató látványterv jelent meg.

Kapcsolódó
Újra élhető közparkká alakítaná a Városligetet a főváros
Zöldebb, és élhetőbb park születhet – feltéve, ha a kormány kész a párbeszédre.

A két politikus szerint ez elfogadhatatlan, hiszen Orbán Viktor 2019 októberében még így fogalmazott:

Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Várjuk, sőt kérjük is, hogy a közgyűlés hozzon egyenként döntéseket, és mondják azt, hogy ez kell, ez nem kell. Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás. Ezt tudomásul vesszük, csak világos, egyenes beszédet várunk.

A levélben kijelentették: Fővárosi Közgyűlés azóta többször jelezte aggályait a projekttel kapcsolatban, ezz el azonban nem ért célt, így kérik Gulyás Gergelyt, hogy

legyen olyan kedves, szóljon már Baán László miniszteri biztosnak és a Városliget Zrt-nek, hogy ne bojkottálja tovább a kormányfőt. Ha már felhívja, kérje már meg, hogy a nem kívánt épületeknél a kordonokat kezdje el lebontani, vagy a Főváros kénytelen lesz erről saját hatáskörben intézkedni, és kiszámlázni ennek költségét a Városliget Zrt-nek. Ha nem elég a Fővárosi Közgyűlés döntése, akkor legyen egyértelmű, ezt a vendéglátóhelyet a Liget zöldfelületei kárára NEM AKARJÁK Budapest felelős vezetői. Az állandóra berendezett vurstlit, tömegeket odavonzó fizetős hőlégballont NEM AKARJÁK Budapest felelős vezetői. A ballon és a vendéglátóhely miatt leburkolt zöldfelületeket, átültetett, halálra ítélt fákat NEM AKARJÁK Budapest felelős vezetői. A meg nem épülő épületek kordonjait tovább eltűrni NEM AKARJÁK Budapest felelős vezetői. A Városligetben a park maga az élmény. A túlterhelt, pandémiás időszakban is túlzsúfolt park nem élmény, hanem kockázat. Kérem intézkedjen, vagy mi fogunk intézkedni. Reméljük ez így egyértelmű és egyenes beszéd.

A teljes levél itt olvasható:

Ajánlott videó