Kultúra

Botrányt okozott az őslakosok vérébe mártott brit zászló ötletével egy spanyol művész

Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images
Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

A művészi határok átlépéséről ismert Dark Mofo fesztivál szervezői is beismerték, hogy ezúttal túl messzire ment egyik művészük készülő alkotása. A Guardian híréből kiderül, hogy a spanyol származású művész, Santiago Sierra művészeti projekje keretében a brit zászlót őslakosok önkéntesen adományozott vérébe tervezte mártani. Az alkotás egyfajta művészi állásfoglalás lett volna a gyarmatosítás ellen, azonban a fesztivál szervezői lemondták a júniusi rendezvény egyik legfontosabbnak tartott alkotását és egyben bocsánatot kértek a megbántott őslakosoktól.

Az a bántás, amelyet az eljárás okoz, nem éri meg. Hibát követtünk el, amiért teljes felelősséget vállalunk. A projektet törlik

– írta nyilatkozatában a fesztivál kreatív igazgatója, Leigh Carmichael kedden a Facebookon.

Hangsúlyozta, hogy Sierra munkája komplex és sokszor felkavaró, sokat foglalkozik a társadalmi egyenlőtlenségekkel, egyúttal kiállt az önkifejezés mint alapvető emberi jog mellett, de a projekt elleni tiltakozás miatt ejtette a programból Sierra alkotását.

Az alkotást kritizálók között volt Kimberley Moulton, a Victoria Museum vezető kurátora és a Yorta Yorta, más néven Jotijota őslakos ausztrál nép egy tagja, aki a projekthez önkéntes jelentkezőket kereső poszt alá a következőket írt az Instagramon:

Ez egy sértő és irtózatos kuratóriumi döntés. Az angolok miatt elegendő vér ömlött világszerte. Ez nem «dekolonizáló», nem provokatív vagy úttörő fogalmi gyakorlat … ez sokkoló művészet.

 

Santiago Sierrának nem ez az első nagy port kavaró művészeti alkotása. A művész 2006-ban egy Köln melletti kisváros zsinagógájának elgázosításával akarta felhívni „a holokausztra való emlékezés banalizálására” akarja felhívni a figyelmet. A zsinagóga ablakain keresztül, csövek segítségével hat autó által kibocsátott mérgező gázokat vezettek be az épületbe, így a levegő szén-monoxid-koncentrációja elérte a halálos mértéket. A látogatók gázmaszkkal mehettek be az épületbe, biztonságuk érdekében pedig egy tűzoltó is elkísérte őket.

A projektet a „Németországi zsidók” szervezete erősen ellenezte. Véleményük szerint a szent hely elgázosítása sérti az áldozatok emlékét, és inkább a tetteseket, mintsem az áldozatokat kellene provokálni e cél érdekében. A szervezet titkára szerint, amennyiben az emlékezés ilyen formáját választja valaki, akkor már az auschwitzi haláltábort kellene újra üzembe helyeznie, és az odalátogatóknak gázmaszkot osztogatnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik