Kultúra

Korábban is átrajzolta már a Balaton képét a NER-közeli társasház tervezője

A szegedi Török Csongor Építésziroda eddig főleg a Tisza-parti városban tervezett, az utóbbi három évben azonban ez már a második Balaton-parti munkájuk.

Nemsokára megkezdődhet egy, a helyi szabályozásokat egy kormányrendeletben kapott kiemelésnek köszönhetően megkerülő, a NER belső köreihez kötődő balatonvilágosi társasház építése, ami nemcsak magasságában, de méretében is messze kiemelkedik majd a Balaton-parti szomszédai közül, sőt az egykori Club Aliga területének közelében születő épület miatt a parti zöld sáv mérete is zsugorodik majd – derült ki március 11-ei cikkünkből.

A földdarab tulajdonjogának elmúlt években történt változásairól, illetve a tulajdonosok mögötti céghálóban előforduló, a kormányhoz szoros szálakkal kötődő emberekre is rámutató anyagunkban az állami építési rendszerbe feltöltött látványterveket, illetve a tervlapok egyikét is közöltük, azokon azonban megszokott módon nem szerepelt az azt jegyző építésziroda neve.

Ennek az ügynek járt most a végére az Építészfórum, aminek kedd este megjelent híréből kiderül, hogy a környezetét semmibe vevő, 92 lakásos társasház

a szegedi Török Csongor Építésziroda munkája,

aminek névadó vezetője az értesülést meg is erősítette.

Az iroda honlapjáról kiderül, hogy az az 1996-os alapítása óta eltelt huszonöt évben számos modern családi és társasház mellett középületek, illetve belsőépítészeti munkák terveit készítette el, ezek jó része pedig Szegeden valósággá is vált.

A 2022-es kézilabda Európa-bajnokságra épülő Pick Aréna belsőépítészeti megoldásait is kidolgozó Török Csongor Építésziroda 2018-ban az Év Homlokzata díj társasház kategóriájában győzött, országos szinten is a figyelem középpontjába került munkák azonban eddig nem kerültek ki a keze alól, kivéve egyet, hiszen a Tisza-parti városban jó hírnévnek örvendő Töröknek nem ez lenne az első Balaton-parti munkája. Cége készítette el ugyanis az egymás mellett futó két jachtra emlékeztetni vágyó balatonszemesi Marina Penthouse-t (2018-2020), ami a balatonvilágosi tervekhez hasonlóan szintén felülírta a településképi szabályokat.

A néhány esetben tetőtér-beépítést kapott kétszintes, de a legtöbb esetben földszintes házak közt álló 52 lakásos társasház – köztük tizenhat penthouse – telkét

a környező földdaraboknál magasabb arányban építették be, a megengedett maximális épületmagasság pedig négy helyett tíz méter lett.

Az építész, illetve a befektetők ezt nyilván nem érezték kínosnak: a Magyar Építők szerint

Török Csongor célja az volt, hogy az épület mérete és jellege ellenére is illeszkedjen a kis-üdülős övezeti környezetbe, vizuálisan ne ugorjon ki a térből, harmonikusan és természetesen simuljon az épített környezetbe.

A Marina Sétány Penthouse mögött álló Szemes Marina Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdonosai közt annak 2016-os alapítása óta többek közt maga Török Csongor is jelen van – derül ki az Opten céginformációs adatbázisából.

A balatonvilágosi ügy az Országgyűlés szerdai ülésén, napirend előtt is szóba került: Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) szerint óriási étvágyú „szörnyek” jelentek meg a Balatonnál, ahol azzal, hogy kisajátított önkormányzati tulajdonokat értékesít az állam, elveszi az emberektől a tópartot. A politikus arról is beszélt, hogy Balatonaligán lakópark-szörnyet építenének a tópartra, amivel elértéktelenítik a többi ingatlant, és komoly környezeti károkat is okoznak.

Gondolataira Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára reagált, kijelentve, hogy a képviselő az elmúlt évek legnagyobb Balaton-fejlesztési programját nevezte szörnynek, sőt azt is hozzátette, hogy a területek tömeges privatizációjára a szocialista kormányok idején került sor. Dömötör emellett kiemelte: az utóbbi évek fejlesztései során magánszállások közel 17 ezer szobája újulhatott meg, a balatoni strandok háromnegyede kapott fejlesztési hozzájárulást, és minden remény megvan arra, hogy a következő években szintet lépjen a balatoni hajózás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik