Kultúra

Idős színésznők megalázásával vádolták, lemondott a berlini színház igazgatója

Ansgar Koreng / Wikimedia
Ansgar Koreng / Wikimedia
A Berlin Volksbühne igazgatója, Klaus Dörr azonnali hatállyal távozik.

Távoznia kell a Berlin Volksbühne színház igazgatói székéből Klaus Dörrnek, miután szexuális zaklatással, és idősebb színésznők megalázásával vádolták meg. Dörr igazgatói pozíciója azonnali hatállyal szűnik meg, jelentette be a színház, miután Berlin kulturális szenátora, Klaus Lederer is megerősítette a döntést. Dörr, aki 2018 óta vezette a Volksbühnét, azt nyilatkozta, vállalja a tetteiért a felelősséget.

Mélyen bánom, ha fájdalmat okoztam az alkalmazottaknak a viselkedésemmel, a szavaimmal vagy a tekintetemmel

– áll közleményében.

Dörrt tíz, a színházban dolgozó nő vádolta meg többek között azzal, hogy bámulta őket, szexista megjegyzéseket tett, és nem helyénvaló SMS-eket küldött nekik. Az ügyet a berlini kulturális minisztérium vizsgálta, minthogy a színház január óta az ő irányításuk alatt áll. Az igazgatót vádoló nők mellett petícióban állt ki egy sor, főleg női színházi alkotó azt kérve a minisztériumtól, vegyék komolyan az ügyet.

A Volksbühne körül nem ez az első botrány, 2018-ban, huszonöt év után cserélték le az akkori igazgatót, Frank Castorfot, amit a színház dolgozói politikai-üzleti beavatkozásnak minősítettek, és tiltakozások kezdődtek a döntés ellen, előfordult többek között, hogy a kinevezett új igazgató, Chris Dercon irodájának ajtaját valaki ürülékkel dekorálta ki. Dörrt afféle békefenntartónak nevezték ki, amíg a megválasztott új igazgató, René Pollesch idén nyáron átveszi a színház vezetését.

A Dörr elleni vádak, mint a Guardian rámutat, a Németországba mostanára elérő metoo-mozgalom eredményeképp születtek meg, nem sokkal előtte, március elején Dieter Wedel filmrendezőt helyezték vád alá egy színésznő megerőszakolása miatt, a múlt hétvégén pedig a Bild, Németország legnagyobb napilapjának főszerkesztője, Julian Reichelt vonult kényszerszabadságra, miután több, a lapnál dolgozó nő szexuális visszaélésekkel vádolta meg. Wedel  és Reichelt is tagadja az ellene felhozott vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik