Kultúra

Demeter Szilárd: Kicsit sem érdekel, ki kap ösztöndíjat, ahogy az sem, ki mit akar megírni, megénekelni

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Demeter Szilárddal készített interjút az Index, aki többek között beszélt a tömegek igényeitől elkülönülő elitkultúráról, az Országos Széchényi Könyvtárról és a Színház- és Filmművészeti Egyetemről is. Az interjú első kérdésére, miszerint lát-e párhuzamot saját maga és Aczél György között, akinek a kezében összpontosult utoljára ennyire a kulturális élet, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója válaszában úgy fogalmazott, teljesen más a helyzet, „abban például biztosan különbözöm Aczél elvtárstól, hogy nem döntök tartalmi kérdésekről, és arról sem, ki és milyen ösztöndíjat kapjon”.

Olyan döntéseket írok alá, amelyeket szakmai zsűrik, kuratóriumok hoznak meg. Viszont azt kérem tőlük, hogy olyan döntést hozzanak, amit meg tudnak védeni. Én elviszem a balhét, magamra húzom az ellenzéki zárótüzet, hogy ők nyugodtan tudjanak dolgozni, de ha meghozták a döntést, nincs maszatolás, az ő felelősségük, hogyan döntenek. Engem személy szerint kicsit sem érdekel, ki kap ösztöndíjat, ahogy az sem, ki mit akar megírni, megénekelni. Az érdekel, hogy az a teljesítmény, amit közpénzből letesznek az asztalra, ötven, száz év múlva is teljesítmény legyen. Ez az egyetlen motivációm. Lehetőségeket nyitok ki, rendszert építek. Az már a nyerteseken múlik, ki hogyan él vele

– tette hozzá.

Demeter szerint attól, hogy valaki több pénzt kap, nem lesz tehetségesebb, viszont szeretné, ha „a magyar kultúra lába leérne a földig”.

Van bennem egy romantikus hevület is, hogy vissza az emberekhez, vissza az olvasókhoz. A magaskultúra levált az emberekről. Az elitkultúra mindig elkülönült a tömegek igényeitől.

Véleménye szerint ezt most luxus lenne megengedni.

Az interjúban szóba került az is, hogy több mint 60 milliárd forintot fordíthat a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. a kulturális szféra támogatására, megkapja a Hajógyári-szigetet, az óbudai Zichy-kastélyt, valamint nemrég nyilvánossá vált egy 23 milliárd forintos tétel is a magyar könnyűzene felvirágoztatására.

Kapcsolódó
Demeter Szilárd 23 milliárdból hangolná újra a magyar popkultúrát
Továbbá világraszóló popkulturális és társművészeti központot hozna létre a Hajógyár és a Zichy-kastély együttesében.

Az állam támogatáspolitikája eddig túlnyomórészt arról szólt, hogy ösztöndíjakat adott, vagy a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül megfinanszírozta bizonyos kulturális produkciók létrejöttét. Tehát a kulturális menedzsmentben, a tartalmi disztribúcióban eddig nem vállalt túlontúl nagy szerepet. Azon dolgozunk a kollégáimmal lassan egy éve, hogy a kulturális menedzsmentet, tartalomdisztribúciót úgy hangoljuk át, hogy lehetőleg a Kárpát-medence minden térségébe jusson a minél minőségibb kultúrából. Az adófizetők pénzéből csináljuk, tehát közérdek.

Arra a kérdésre, mi lesz az Országos Széchenyi Könyvtárral, Demeter elmondta, a könyvtár szakmailag kezd talpra állni, „három évtizedes romokat takarítanak éppen el”. Jelenleg körvonalazódik az a fejlesztési terv, amelynek értelmében az új Széchenyi Könyvtárat meg lehet építeni kiemelt beruházásként, tette hozzá.

Szó esett az SZF-ről is, melynek kapcsán Demeter elmondta,

az volt az ígéret, hogy építünk nekik egy új campust. Meg is fogjuk építeni, mindezt egy erőtérben. Azt szeretnénk, ha a leendő diákváros mellett lenne egy edukációs-kulturális központ is, ahol minden egy helyre kerülhetne. Ez egy ingatlanfejlesztési koncepciót jelent.

Hogy ezt hol építik fel, arról még nincs döntés, több helyszínről folyik tárgyalás, derült ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik