Kultúra

Demeter Szilárd 23 milliárdból hangolná újra a magyar popkultúrát

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Nem az az elsődleges kérdés, hogy ki alakít kormányt 2022-ben, hanem az, hogy lesz-e magyar kultúra 2222-ben. Ezzel a tételmondattal vezeti be a kulturális szektort érintő terveinek felsorolását Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és könnyűzenéért felelős miniszteri biztos, a Mandiner.hu-n megjelent véleménycikkében.

Demeter arról ír, a járvány után öt év alatt valósítaná meg a „tágabban vett magyar popkultúra” újrahangolásának tervét. 23 milliárd forintból „az irodalmi ügynökség mellé felállítunk egy könnyűzenei központot, amely a tavaly napvilágot látott könnyűzenei stratégia megvalósításáért felel” – írja Demeter. Könyvközpont létrehozását is tervezi, amely az Országos Széchényi Könyvtárral szoros együttműködésben „a magyar könyvkultúra jobbítását célozza”. Az itt megvalósuló támogatások különösen a magyar non-fiction könyvkiadást és tudományos ismeretterjesztő művek megírását segítenék. Ugyancsak nagyobb szerepet kapna a gyerekirodalom és az online tartalom-előállítás támogatása. A 444 emlékeztet rá, hogy ezt a stratégiát Demeter Szilárd tavaly még 25 milliárd forintból tervezte megvalósítani.

Demeter „nemzeti névtér” és „magyar popkulturális értéktár” összeállítását is tervezi, továbbá munkatársaival elkezdték összenézni a Kárpát-medencei kulturális infrastruktúrát. Konkrétum a cikkben, hogy a következő öt évben „világraszóló popkulturális és társművészeti központ” létesülne Óbudán, a Hajógyár és a Zichy-kastély együttesében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik