Kultúra

Demeter Szilárd: A politikai aktivizmust és a művészetet válasszuk ketté

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

A kulturális élet megújítását célzó ötéves tervéről, a hatékony kultúrafinanszírozásról, illetve az Óbudára tervezett, világraszóló popkulturális és társművészeti központról is beszélt Demeter Szilárd a Hír TV-ben. A beszélgetés legérdekesebb részében Velkovics Vilmos műsorvezető – az SZFE új oktatója – a művészet átpolitizálódásáról is faggatta a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját, miniszteri biztost.

Demeter azt felelte, nem akar beleszólni, ki mit és hogyan alkot, mert ő is utálná, ha meg akarnák mondani neki, mit kellene megírnia íróként. Majd úgy folytatta: „Egy dolgot kérek, hogy a politikai aktivizmust és a művészetet, azt válasszuk ketté.

A politikai aktivizmusnak is megvan a maga legitim helye, tehát ki lehet menni tüntikézni, ott lehet énekelni, hergelni a tömeget vagy vezérszónokolni.

Ezzel semmi bajom nincs, Magyarország egy szabad ország, szólás- és véleményszabadság van. De amikor művészeti térbe lépünk be vagy a kulturális térbe lépünk be, akkor próbáljunk meg a művészeti produktumainkkal hatni, tehát ne álljunk be akár kormánypárti, akár ellenzéki szólamokat felböfögni, mert az megosztja a közönségüket is.”

Velkovicsnak arra a felvetésére, hogy „van, aki ebből él”, Demeter elmondta, két lehetséges megfejtése van arra, ha például egy ismert színész nyilvánosan felszólal a kormány ellen: vagy csökkenő népszerűségét próbálja helyreállítani, vagy kevésbé tehetséges mivoltát igyekszik kompenzálni.

Kapcsolódó
Demeter Szilárd 23 milliárdból hangolná újra a magyar popkultúrát
Továbbá világraszóló popkulturális és társművészeti központot hozna létre a Hajógyár és a Zichy-kastély együttesében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik