Kultúra

Demeter Szilárdékhoz került a Hajógyári sziget déli fele

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Valamint számos értékes fővárosi épület.

A korábban a Vizoviczki László-féle szórakoztatóipari birodalom részét képező épületek, illetve Hadrianus császár palotájának romjai feletti területek jövőjéért ezentúl a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) könnyűzenéért felelős biztosként is tevékenykedő vezetője felel majd – derül ki a HVG cikkéből, ami egy, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet mellékletében bukkant rá a korábban szórakozóhelyekként hasznosított egykori hajógyári épületekhez, a sziget déli részén álló műemlékekhez, illetve az ókori romokhoz kapcsolódó helyrajzi számokra.

Demeter Szilárd három nappal ezelőtt a Mandinernek arról beszélt: Óbudán hozna létre világviszonylatban is fontos popkulturális és társművészeti központot, sőt, a következő öt évben több mint 23 milliárd forintból újrahangolja

a tágabban értelmezett magyar popkultúrát.

Ennek helye vált most biztossá. A terület legutóbb két évvel ezelőtt került a figyelem középpontjába, hiszen 2019 nyarán – a Római Birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza nevű projekt részeként – kis híján a Világörökség részévé vált, a kormány azonban az utolsó pillanatban rájött, hogy mégsem szeretné biztosítani ezt a védelmet.

Kapcsolódó
Hajógyári-sziget: eltűnhet a főváros történelmének és tüdejének egy darabja
A sziget a nyáron már a Világörökség része lehetett volna, a kormány azonban visszavonta a pályázatát. De mit kellett volna megvédeni?

A sziget déli részének elmúlt harminc évben megváltozott tulajdonviszonyairól, az oda tervezett kaszinóvárosról, sport- és rekreációs parkról, illetve a feltárás esélyeiről ekkor hosszú cikkben emlékeztünk meg. A döntés okához azonban nem kerültünk közelebb, arra azonban jó esély mutatkozott, hogy az egykori hajógyári épületekkel, illetve a XIX. és XX. században három alkalommal is részlegesen feltárt, majd visszatemetett ókori romokkal a kormánynak valamilyen határozott célja van.

A HVG forrásai szerint a most egy állami intézményhez kerülő terület tulajdonváltozása talán az első lépés a közérdekű vagyonkezelőkhöz való vagyonkimentés irányába, hiszen a

kormánynak jó eséllyel a vírushelyzet után sem lesz pénze megfelelő összeget szánni a terület rehabilitációjára, és állami zsebből fenntartani egy ilyen méretű szórakoztatónegyedet.

A Hajógyári-sziget északi részét a változás nem érinti, hiszen az a kutyatulajdonosok és családok által szeretett közparkként ma a Főváros tulajdona, sőt, nyaranta a Sziget Fesztivált is ott tartják.

A PIM a sziget jókora része mellett az óbudai főtér mellett álló barokk Zichy-kastély, a Szegedi Irodalmi Rezidensház, illetve a Magyar Írószövetség a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán álló, Magyar Írók Háza néven ismert épületét is megkapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik