Kultúra

Az SZFE új HÖK-elnöke: Nem behódolni vagy meghunyászkodni szeretnénk az illegitim vezetőség előtt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Új elnöke van a Színház-és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának, miután az előző elnök, Csernai Mihály, belefáradva az egyetemfoglalás félévében elvégzett munkába és a személyesen őt ért támadásokba, lemondott. Az SZFE új Hallgatói Önkormányzata március 8-án lépett hivatalba, az elnök, Horváth Eszter pedig interjút adott a hvg.hu-nak.

Az új HÖK-elnök alapvetően továbbra is illegitimnek tartja a modellváltáson átesett egyetem jelenlegi vezetőségét. A velük való kényszerű együttműködésről azt mondta, „egyértelmű, hogy nem behódolni vagy meghunyászkodni szeretnénk az illegitim vezetőség előtt, hanem azt gondoljuk, hogy ez az egyetlen útja annak, hogy képviseljük magunkat”.

Horváth szerint normális esetben a HÖK-nek kellene képviselnie a hallgatókat az egyetemi szenátusban, azonban az SZFE-n jelenleg nincs ilyen testület, mert a 2020. augusztus 31-én lemondott, előző szenátus helyébe az új vezetőség azóta nem állított újat. Korábban azt mondták, erre január végéig sor fog kerülni.

Horváth reagált arra is, hogy Vidnyánszky Attila többször is a párbeszéd szükségességéről beszélt a hallgatók, a régi oktatók és az új vezetőség között. A HÖK-elnök szerint ugyanakkor a hallgatók beszámolói alapján sokszor előfordul, hogy az egyetem vezetőségének képviselői csak többszöri megkeresésre válaszoltak e-mailekre. „Ez nonszensz, de ebben nem szeretnék kompromisszumot kötni: ha ez kell, akkor ötször fogok mindent elküldeni. Folyamatosan azzal vádolnak minket, hogy nem akarunk párbeszédet, miközben valójában ez a helyzet. Ez nevetséges” – fogalmazott Horváth.

A HÖK-elnök elmondta, ők az egyetem mind a 300 hallgatóját szeretnék képviselni. Azokat is, akik jelenleg passzív féléven vannak – ez a hallgatók csaknem egyharmadát jelenti –, és azokat is, akik elsősorban tanulni és diplomázni szeretnének. Hozzátette, a szeptember 1-jén érkező, frissen felvett hallgatókkal nem akarnak ellenséges viszonyt fenntartani.

Ők nem tehetnek arról, kik a vezetők, és nem nagyon van más hely, ahová mehetnének. Nem ítélünk el senkit, aki ide felvételizik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik