Kultúra

Most elkészült Etikai Kódexével szeretne a Vígszínház a hatalmi visszaéléstől mentes légkört teremteni

Farkas Norbert / 24. hu
Farkas Norbert / 24. hu

Több hónapos munka után, szakértők, ügyvédek, a Biztonságos Terek Alapítvány, a Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete és az intézmény Művészeti Tanácsa bevonásával elkészült a Vígszínház Etikai Kódexe és Eljárási Rendje. A színház célja, hogy olyan munkahelyi környezetet biztosítson munkavállalói és szerződéses partnerei számára, amely biztonságos, mindenféle hatalmi visszaéléstől, erőszaktól és zaklatástól mentes, és amely az emberi méltóság kölcsönös tiszteletben tartásán alapul – olvasható a közleményben.

Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója elmondta, az előzmények ismeretében a szakmában és az egész világban zajló folyamatok miatt fontosnak tartották, hogy létrejöjjön egy ilyen dokumentum.

Egy tiszta keretrendszer önmagában visszatartó erő. Ki-ki tudja, milyen következményekkel jár a normák megsértése. Össze kellett egyeztetnünk etikai kérdéseket a jog világával, mindezt a színház sajátos munkarendjébe ágyazva. Fontos, hogy élni és ne visszaélni lehessen a kódex kínálta szabályrendszerrel. Tisztességes, átlátható eljárás keretében legyenek kivizsgálva ezek az esetek. Mérföldkőnek tekintjük az etikai kódex létrejöttét a magyar színházi életben. Természetesen az elsődleges cél olyan légkört teremteni, amelyben a hatalommal való visszaélés vagy a szexuális abúzus fel sem merülhet

– fogalmazott.

Kapcsolódó
Rudolf Péter: A Vígszínház egyértelmű célja, hogy ki-ki megnyugvást találjon végre
Továbbra sem lehet tudni arról, milyen eredménnyel zárult az Eszenyi-vizsgálat, de az ügy tanulságait is levonva a Vígszínház és a Főváros is saját Etikai Kódexet készített.

Hozzátette, bízik benne, hogy a lefektetett keretek segítenek abban is, hogy a szakmáról kialakult kép pozitív irányba változzon, melynek érdekeében mindent megtesznek.

Sok minden zaklatta fel, keserítette meg a mindennapjainkat az elmúlt időszakban. A munkára, a jövőnkre szeretnénk koncentrálni! Színházat csinálni csodálatos játék, ez egy csodálatos közeg, ami nélkül nem tudnunk létezni, sem mi, sem a világ.

Pont egy évvel ezelőtt robbant ki a Vígszínház körüli botrány Eszenyi Enikő egy, a 24.hu-nak adott interjúja kapcsán. A beszélgetés megjelenése után kereste meg lapunkat a Víg egyik volt rendezőasszisztense, hogy beszámoljon a színházban uralkodó légkörről és ott szerzett tapasztalatairól. Ezt követően több tucat egykori és jelenlegi társulati tag vádolta meg Eszenyi Enikőt hatalmi visszaélésekkel. Végül a Főpolgármesteri Hivatal tavaly márciusban kezdeményezett felügyelőbizottsági vizsgálatot a színház ügyében. Bár a színházat tizenegy évig vezető Eszenyi a botrány hatására visszavonta pályázatát, a vizsgálatot így is lefolytatták, melynek során a bizottság összesen 71 írásban, illetve személyesen tett bejelentéssel foglalkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik