Kultúra

A Legendás állatok világa az egész családot lenyűgözi (x)

HBO
HBO
Nem mindegy, milyen filmet nézünk közösen a gyerekkel. A közös filmnézés nem csak kulturális élmény, de ha jól választunk, tanít és nevel, miközben szórakoztat.

A családi filmnézés más élményt nyújt, mint egyedül leülni a tévé elé. Van kivel megosztanunk a gondolatainkat, egy-egy film vagy sorozat akár érdemi vitát is indíthat. Egy gyerek számára fontos, hogy szülei osztozzanak az élményben, melyet ő él át egy-egy film megnézése közben, és a szülő-gyerek kapcsolatot is erősíti a közös tapasztalat. Az sem mindegy, milyen filmet  néz a gyerek, ha mi is vele nézzük az adott alkotást, könnyen, gyorsan tudunk reagálni a váratlan fordulatokra, válaszolni a kérdéseire, később pedig edukálni is tudjuk a kicsiket vagy akár a nagyokat.

Az irányított filmnézés keretein belül a gyerekek saját élményeik és a világról alkotott véleményük alapján helyezik kontextusba a látottakat. Célja többek között a kritikai gondolkodás és az önismeret fejlesztése. Egy-egy film segíthet a különböző élethelyzetek megértésében, új szemléleteket és irányt adhat, mely a nyitottságra is pozitívan hathat. Nem mindegy, persze, az sem, milyen filmeket nézünk, de azt sem kell gondolnunk, hogy egy könnyedebb hangvételű vagy fantasztikus elemekkel átszőtt sztori ne bővíthetné tudásunkat és szemléletmódunkat.

A legnehezebb kiválasztani azt a filmet, amit mindenki élvezettel fog nézni. Előző cikkünkben már ajánlottuk a Harry Potter filmeket, ezen a vonalon maradva a Legendás állatokkal folytatjuk, ami – bár a varázslóvilágban játszódik – de rég nem gyerekek kalandjait meséli el. A Harry Potter filmek egykori gyerek és kamasz rajongói már felnőttek, így talán kevésbé izgalmas számukra egy varázslókölyök kalandja. A Legendás állatok ezzel szemben már a felnőtt varázslók problémáiról szól – műfaját tekintve továbbra is családi film, így bátran nézheti minden korosztály. Ráadásul rengeteg benne az állat, a főszereplő gyakorlatilag a varázsvilág David Attenborough-ja és Matula bácsija egy személyben – írtuk akkori kritikánkban.

Kapcsolódó
A tökéletes Harry Potter-maraton kellékei (x)
Már javul ugyan az idő, de még messze nem az igazi, és különben is, addig szervezzünk maratoni filmnézéseket, amíg nem üt be a tavasz, és tör ránk a mehetnék. Íme a hibátlan családi-baráti Harry Potter-maraton menetrendje.

A 2016-ban bemutatott Legendás állatok és megfigyelésük nem előzménye a Harry Potter sorozatnak, hanem a varázslók világának kitágítása térben és időben. Bár a Harry Potter-filmekben megismert szereplők legtöbbje nem tűnik fel benne, a téma, stílus és hangulat ugyanolyan. Ez annak fényében sem meglepő, hiszen az utolsó négy Harry Potter-filmet is jegyző David Yates rendezte, míg a forgatókönyvet maga Rowling írta (az ő 2001-es, azonos című könyvén alapul a film).

HBO

A Legendás állatok és megfigyelésük a könyvektől és a korábbi filmektől eltérően az Egyesült Államokban játszódik, Harryék ideje előtt körülbelül 70 évvel. Főszereplője Göthe Salmander (Eddie Redmayne), a mágikus lények szakértője, a film címét is adó, híres állatlexikon írója, aki 1926-ban világjáró körútjáról New Yorkba érkezik. A férfi különös eseményláncolatot indít el, mikor mágikus bőröndjéből kiszökik néhány varázslény, akiknek üldözése közben nem kis veszedelmekkel kell szembenéznie, például a főgonosz Grindelwalddal.

A Legendás állatok tipikus családi filmek abból a szempontból, hogy a kicsik és nagyobbak is élvezetüket lelik mindkét filmben. A Harry Potterből a mai napig idézzünk a különböző varázsigéket, ember legyen a talpán, aki a nélkül jegyezné meg ezeket, hogy nem látta maga is a filmeket. Ami viszont ennél is fontosabb, az a filmek által felvetett jó pár társadalmi kérdés. Ha le akarjuk egyszerűsíteni, Harry Potter és a Legendás állatok világa is az egyenlőség kérdéséről, a Jó és a Rossz harcáról szól. Számos figura és élőlény jelenik meg ebben a világban, melyek mindegyike más-más társadalmi réteget képvisel. Elég csak a legszembetűnőbbre gondolni, a varázsló-mugli ellentétre, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség kérdésére, de ha egy kicsit mélyebbre ásunk, jó példa lehet a Mágiaügyi Minisztérium korrupt és száklátókörű vezetése is.

HBO

Ezek a szempontok további szemléletformáló gondolatot és vitát ébreszthetnek a nézőben, ezért sem csak a gyerekeknek élvezetes a Legendás állatok-világa és a Harry Potter sorozat. Ez a sokrétűség az egyik nagy erőssége a filmeknek, így az a család bármelyik tagja számára újdonságokat nyújthat, melyet érdemes akár közösen is megvitatni, de közös, szórakoztató élménynek sem utolsó.

A Legendás állatok és megfigyelésük első és második része is megtalálható az HBO GO-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik