Kultúra

A tökéletes Harry Potter-maraton kellékei (x)

HBO
HBO
Már javul ugyan az idő, de még messze nem az igazi, és különben is, addig szervezzünk maratoni filmnézéseket, amíg nem üt be a tavasz, és tör ránk a mehetnék. Íme a hibátlan családi-baráti Harry Potter-maraton menetrendje.

A hangulat

Jó-jó, úgyis sötét lesz, de némi hangulatkeltés azért belefér. Egy tisztességes varázs-maratonhoz pedig természetesen a Roxfortból kölcsönzi az ember az ötleteket – ám mivel mágikus, időjárás-jelző plafon nem sokunknál elérhető, nyugodtan beérhetjük néhány elegáns, hosszú, fehér gyertyával. Figyeljünk a stratégiai elhelyezésre: ne világítson bele a képernyőbe, és legfőképpen ne gyújtson fel semmit. Néhány plusz égősorral még fokozható a varázslatos hangulat. Érzékenyebbek pedig készítsenek a közelbe papír zsebkendőt, ki tudja mikor törnek fel az érzelmek.

A felosztás

Összesen nyolc darab, egész estét filmről beszélünk, egy elejétől a végéig megtartott, teljes maratonra csak a legelkötelezettebb Potterfejek vállalkozzanak. A többieknek kettes-hármas felosztást javaslunk. Kétnapos maratonhoz egy egyszerű felezés jól működhet: az első négy film fokozatos hangulati sötétedése, növekvő feszültsége szépen felvezeti a dolgokat, a második négy pedig egy nagy, kemény menetben visz el a végkifejletig. Háromnapos maraton esetén az első napra az első három filmet ajánljuk, amelyek még inkább a gyerekkor bájáról szólnak, a második napra a negyedik-ötödik-hatodik filmet, amelyekben rohamléptekben fordul komolyra a Voldemort elleni harc, és zárásképpen a harmadik napon az utolsó két filmmel tetőzzük be az élményt. És még valami: akár egy-, akár többnapos maratont szervezünk, ne felejtsünk el időről időre szünetet tartani, megmozgatni elmacskásodott tagjainkat, frissüljünk fel.

HBO

Az öltözet

Kényelem a lelke mindennek, legalábbis ami a filmmaratonokat illeti, így a teljes varázsló- és boszorkányszettet hagyjuk a beöltözős bulikra és a rajongói találkozókra, a családi maratonhoz pedig válasszunk inkább valami kényelmeset, olyasmit, amiben egy Sötét Varázslatok Kivédése órán is jól tudnánk teljesíteni – és ha már ott vagyunk, halmozzunk fel puha takarókat és párnákat is. Pizsama, melegítő, kezeslábas, bármi jó, és természetesen lehet bármelyik Roxfort-ház színkombinációját idéző a ruhatár. Dobby hagyományait idézve feltétlenül viseljünk felemás zoknikat!

A nasi

HBO

Először is a család tagjai még a maraton előtt egyezzenek meg a pisi- és tornaszünetek elhelyezéséről és gyakoriságáról, ha pedig a társaság a gyakoribb mosdózók közé tartozik, akkor javasoljuk a nassolnivalók között az édes ízek előnyben részesítését – minthogy a sóstól megszomjazunk, ha pedig sokat iszunk, gyakrabban kell pisiszünetet is tartani. Az első két rész alatt a fő nassolnivaló legyen gumicukor, sült tök és karamell – a mindenízű drazsé és a roxfortos lakomák emlékére. A harmadik résztől egyre nagyobb szükség lesz a csokoládéra, amely köztudottan hatásos a fel-felbukkanó dementorok ellen. Innivalónak angol teát, sütőtökös ízesítésű tejeskávét, vagy házi készítésű vajsört ajánlunk – ami egyébként ezerféle recepttel szerepel a neten, de a legegyszerűbbhöz csak tejkaramell-szirup, vaníliafagyi és krémszóda kell (ezt a vaníliaízű szénsavas üdítőt viszont csak speciális delikátesz-üzeletekben lehet beszerezni). Igazán elkötelezettek természetesen egy teljes, Roxfort-ihlette menüt lefőzhetnek előzetesen, tele van desszertekkel az internet, csokibékától (amihez csak csoki és egy béka alakú szilikonforma kell) aranycikesz-tortáig, amihez, nos, leginkább egy profi cukrász.

Az etikett

HBO

Ha a család nem minden tagja ugyanakkora Harry Potter-rajongó – mert, mondjuk, egyesek később születtek – akkor feltétlenül tartsuk be a spoilermentesség szabályait, ugyanígy ne kiabáljuk be kedvenc kulcsmondatainkat. Áldozzunk viszont időt arra, hogy a filmeket először látó résztvevők esetleges kérdéseire válaszoljunk – megint csak úgy, hogy azzal ne leplezzünk le későbbi fordulatokat. Néha a felmerülő kérdésekre az a legjobb válasz, hogy „majd kiderül”. A távirányító legyen egy olyan, jól hozzáférhető helyen, ahová nem kerül takaró, párna, nasi vagy zsebkendő, hogy a soron kívüli szünetek esetén ne menjen az idő az eszköz keresésével. Vagy pedig gyakoroljuk be jó előre az Accio! varázsigét. Ha valaki mégis elaludna, jó poén lehet Rémszem Mordon szállóigévé vált szövegével ébreszteni fel a renitenst: Lankadatlan éberség!

Ha pedig ez mind megvan, már csak a filmekre lesz szükség – de azokat sem kell sokáig keresni, a HBO GO-n ugyanis fenn van az összes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik