Kultúra

Ma is félmilliárdos vígszínházi alapítványokat vezet Eszenyi Enikő

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Eszenyi Enikő távozott ugyan a Vígszínházból, de továbbra is elnökségi tagja két, a színházhoz kötődő alapítványnak, amelyeket még Marton László hozott létre. A Blikk információi szerint mindkét, összesen mintegy félmilliárd forintnyi támogatás felett rendelkező alapítványt ugyanaz a háromfős kuratórium vezeti, melynek tagjai Eszenyin kívül Hegedűs D. Géza és Magyar Péter korábbi produkciós igazgató.

„A Művészeti Tanáccsal egyeztetve felvetettük, hogy nyilvánvalóan gördülékenyebb lenne az alapítványok működése, ha a Vígszínház kötelékébe tartozó vezetői lennének. Az ezzel kapcsolatos kérésünket megfogalmaztuk, de nem talált meghallgatásra. Tekintettel arra, hogy az alapítvány egykori alapítói már elhunytak, a jelenlegi jogi környezetben a Vígszínház kollektívája nem tud változtatni az elnökség összetételén. Ezt csak bíróság teheti meg, vagy az alapítvány elnöksége maga dönthet így” – nyilatkozta a Blikknek Rudolf Péter igazgató.

Rudolf azt is elmondta, a járványhelyzetben az alapítványok támogatták a Vígszínház fiatal színészeit. „Azonban az aktuális ügyek kezelése, például a pandémiás helyzet miatti támogatások, esetleges betegséghez köthető kifizetések sajnos jóval nehézkesebbé váltak” – tette hozzá.

„Ezek az alapítványok a színház dolgozóiért jöttek létre, a kettő együtt ötszázmillió forintból gazdálkodik.

Most, hogy a színészek nehéz helyzetbe kerültek, lenne mire költeni ezt a pénzt. Ehhez viszont Eszenyi Enikőtől kell engedélyt kérni, aki ellen ezek a nehéz helyzetbe került színházi dolgozók vallottak.

Nem könnyű helyzet, nem is szerencsés. Morálisan megkérdőjelezhető ez a magatartás. Ha lenne lelkiismerete, lemondana, és átadná a helyét az új vezetésnek” – mondta a kialakult helyzetről Csőre Gábor, a Vígszínház társulatának tagja.

Kapcsolódó
Rudolf Péter: A Vígszínház egyértelmű célja, hogy ki-ki megnyugvást találjon végre
Továbbra sem lehet tudni arról, milyen eredménnyel zárult az Eszenyi-vizsgálat, de az ügy tanulságait is levonva a Vígszínház és a Főváros is saját Etikai Kódexet készített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik