Kultúra

Több mint százezren látták egy hét alatt a letiltani próbált Barta Tamás-filmet

Miradouro Kft.
Miradouro Kft.

Február 16-ig volt látható a YouTube-on az LGT első gitárosáról, az Amerikába disszidált és ott tisztázatlan körülmények között elhunyt Barta Tamásról szóló Siess haza, vár a mama!. Hajdú Eszter rendező és az alkotók a járványhelyzetre tekintettel tették elérhetővé a dokumentumfilmet, amelyet az MTI-nek küldött közleményük szerint egy hét leforgása alatt 116 ezerszer játszottak le 28 országból.

A produkció közölte, az elmúlt hetekben rengetegen keresték meg az alkotókat a világ minden tájáról; magyarok, akik az 1970-es és 1980-as években Los Angelesben éltek, ismerték Barta Tamást és amerikai életét, annak körülményeit. Számtalan történetet, információt osztottak meg, volt, aki névtelenséget vagy bizalmasságot kért. Az alkotók hónapok óta, Lost in Los Angeles munkacímmel dolgoznak a film folytatásán.

A filmet nyáron rövid ideig moziban is játszották, azonban a szereplőként is feltűnő Fekete Barna, Barta Tamás egykori amerikai üzlettársa bírósági úton igyekszik elérni, hogy a film ne legyen vetíthető.

A filmet azért támadja a volt üzlettárs a bíróságon, mert ellenzi, hogy benne legyen a filmben az a felvétel, amikor ő maga mondja el saját magáról, hogy ő volt a Barta-gyilkosság első számú gyanúsítottja, mert az ő fegyverével történt a haláleset. A film letiltásáért indított bírósági eljárás során azt mondta a volt üzlettárs, hogy 1982-ben tanúként hallgatták ki őt Barta halála után és soha nem is volt gyanúsított. A sajtónak is nyilatkozta korábban és a forgatások, felvételek során is többször elmondta, hogy gyanúsított volt. A volt üzlettárs a per során azt is állította, hogy nem ő írta alá a beleegyező nyilatkozatot, tehát a nyilatkozat, ami szükséges ahhoz, hogy mutatni lehessen őt a filmben, állítása szerint hamis. A film készítői szerint ez nem így van

– írták az ügyről az alkotók.

Kapcsolódó
Tragikus családi történetbe avat be a Barta Tamás-film
A Siess haza, vár a mama nem az ünnepelt zenészre és nem is a máig megoldatlan gyilkossági ügyre koncentrál, hanem a hidegháborús időszakban egymástól elszakított anya és fia drámájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik