Kultúra

Idén először két magyar film is bekerült a Berlinale versenyprogramjába

Dobos Tamás / NFI
Dobos Tamás / NFI

Két magyar filmet, Fliegauf Bence Rengeteg 2 című alkotását és Nagy Dénes Természetes fény című munkáját is meghívták a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) idei nagyjátékfilmes versenyprogramjába. A fesztivál 71 éves történetében először szerepel két magyar munka a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért versenyző alkotások között, írja az MTI.

Carlo Chatrian művészeti igazgató Fliegauf Bence munkájáról kiemelte, hogy előzményfilmje, a Rengeteg a legnagyobb felfedezések egyike volt a 2004-es Berlinale Forum nevű szekciójában és a rendező csaknem két évtized után egy még inkább lenyűgöző folytatással tér vissza. Nagy Dénes első mozifilmjéről hangsúlyozta, hogy a rendező eredeti megközelítéssel foglalkozik az egyik leggyakrabban tárgyalt történelmi témával, a második világháborúval.

Fliegauf Bence legújabb szerzői filmje a leírás szerint hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálom szerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. A Fraktál Film és az M&M Film gyártásában készült moziban többek között olyan hivatásos színészeket láthatunk, mint Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli és Végh Zsolt, Balla Eszter, de feltűnik a zenész Víg Mihály, a közel százéves Lénárt István, Keresztes Felicián, a Dealer (Fliegauf második filmje) főszereplője, továbbá a rendező fia, Fliegauf János is.

Természetes fény pedig a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A történet egy magyar honvéd gyalogos egységet követ, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Természetes fény ennek az egységnek a mindennapjait mutatja be az alhadnagy, Semetka István szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A koronavírus-világjárvány miatt idén február helyett júniusban tartják meg a világ egyik legnagyobb presztízsű A-kategóriás filmfesztiválját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik