Kultúra

Örökre betilthatják az LGT egykori gitárosáról szóló filmet

Korábban is beszámoltunk már róla, hogy próbálják letiltatni az LGT egykori gitárosa, Barta Tamás disszidens éveiről szóló Siess haza, vár a mama című film premierjét. Akkor azt írtuk, hogy az Egyesült Államokban meggyilkolt zenészről szóló, Hajdú Eszter által rendezett dokumentumfilm egyik szereplője, a zenész egykori cégtársa és barátja, Fekete Barna saját személyiségi jogaira hivatkozva próbálja megakadályozni a film bemutatását.

Hajdú filmjét valószínűleg a közeljövőben örökre be fogják tiltani, írják az alkotók közleményükben, de minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy bizonyítsák az igazukat.

Bírósági eljárások folynak fél éve ellenünk és a Barta Tamás életéről szóló Siess haza vár a mama! című zenés dokumentumfilmünk ellen. A jogi eljárások Budapesten a távollétünkben zajlanak, mert sajnálatos módon a lassan egy éve fennálló járvány-helyzet okozta nehézségek, az utazási korlátozások és karanténok miatt nem tudtunk és még hónapokig nem is fogunk tudni részt venni a bírósági tárgyalásokon. Így az érdekeinket sem tudjuk megfelelően képviselni Portugáliából

– mondta el Mester Sándor producer.

A film jelenleg még elérhető a VIMEO-n, illetve korlátozott nézőszámban nézhető lesz a VERZIO Fesztivál hamarosan kezdődő Re:Verzió online programjában is. Mindemellett az alkotók teljes erővel készülnek a film második részére. A Lost in Los Angeles munkacímen készülő projekt forgatásait 2021-ben tervezik elkezdeni, a film fejlesztése már 2020-ban elkezdődött.

Kapcsolódó
Próbálják letiltatni az LGT egykori gitárosáról szóló film premierjét
A Siess haza, vár a mama bemutatóját csütörtökre tervezik a mozik, de a Los Angelesben meggyilkolt Barta Tamás egykori barátja úgy érzi, nagyon belekeverték a bűnügybe.

Barta Tamást saját házában találták meg, két pisztolylövés végzett vele, az esetet azonban a sikertelen nyomozás után öngyilkosságként könyvelték el a hatóságok. A korábbi cikkek alapján ismert volt, hogy a halált okozó fegyvert Fekete Barna vásárolta, valamint az is, hogy a férfit annak idején gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök. Fekete, aki korábban az újságoknak nyilatkozott, Hajdú Eszternek is beszélt a történtekről, valamint részt vett a dokumentumfilm Los Angelesben játszódó részeinek forgatásán.

Fekete korábbi magyarázatai szerint egy zavaros drogügylet állhatott a haláleset mögött, a filmben azonban előkerül egy 1985-ben rögzített amatőr videó, amelyen a férfi meghökkentő hangnemben mesél arról, hogy a rendőrség valójában őt kezelte első számú gyanúsítottként, mert az ujjlenyomatát megtalálták a fegyveren. A videóval a forgatáson is szembesítették Feketét, és a rendező szerint a forgatás ideje alatt emiatt semmilyen kifogást sem emelt.

Hajdú Eszter korábban a 24.hu-nak elmondta, hogy Fekete aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel hozzájárult az elkészült interjúk, filmanyagok felhasználásához, 2020 nyarán azonban a rendezőnek küldött üzenetekben jogi és személyeskedő nyomásgyakorlással megpróbálta elérni, hogy állítsa le a filmet, majd amikor nem járt sikerrel, a film bemutatóját tervező moziknak küldött ügyvédi felszólítást. Fekete szerint ugyanis a filmben személyét úgy mutatják be, mint aki érintett Barta meggyilkolásában, és részese volt a bűncselekménynek.

Kapcsolódó
Tragikus családi történetbe avat be a Barta Tamás-film
A Siess haza, vár a mama nem az ünnepelt zenészre és nem is a máig megoldatlan gyilkossági ügyre koncentrál, hanem a hidegháborús időszakban egymástól elszakított anya és fia drámájára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik