Kultúra

Bíró Lajos: Feleannyi étterem maradhat meg Budapesten

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

„Biztosan lesznek majd, akik lefelé viszik az árakat, de ez a világ legbutább dolga. Meg már nem is nagyon lehet olcsósítani” – mondta a hazai éttermek jövőjéről Bíró Lajos az Indexnek. A Bock Bisztró, a Buja disznók és a Vendéglő a Kisbíróhoz alapító szakácsa szerint a következő egy-két évben nem fognak visszatérni a turisták Budapestre, emiatt különösen a fővárosi éttermek lesznek nehéz helyzetben azután is, hogy levonul a koronavírus-járvány.

Most úgy gondolom, hogy Budapest csak az éttermek felét tudja majd eltartani. Egyszerűen nem bízom abban, hogy egy-két évig visszajönnek a turisták, pedig belőlük sokan éltek

– mondta Bíró, aki szerint több fine dining étterem tulajdonosa gondolkodik most abban, hogy inkább bisztrót nyisson. A balatoni vendéglátósoknak viszont szerinte a korábbiaknál is jobb nyaruk lehet az idei, mert a járványhelyzetből kiszabaduló, külföldi utazást viszont nem tervező vendégtömeg keresheti majd a parti éttermeket.

Ugyanakkor Bíró szerint már középtávon véget érhet a nagy éttermek kora. „Az emberek átgondolják, költsenek-e nagyobb összeget az éttermekben. Beköszönt majd a spórolás korszaka, hiszen sokan fognak félni attól, hogy újabb és újabb járvány jön, és akkor tartalékot kell képezniük az anyagi biztonságuk érdekében. Ahogy nagyanyáink és anyáink is bespájzoltak lisztből és zsírból a világháborúk nyomora után, hiába jöttek a békeévek.”

Kapcsolódó
Hiába mentőöv az éttermeknek a házhoz szállítás, egy újabb évig ezt már senki nem bírja ki
Az éttermek november óta ismét csak elvitelre tudják kiszolgálni vendégeiket. Lehet-e egyáltalán nyereséges egy kizárólag kiszállítással dolgozó étterem, továbbá van-e előnye a házhoz szállításnak, illetve szoktak-e az emberek házhoz rendelni például reggelit?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik