Kultúra

Vízimedence, kert és a Szabadság Bástyája jelenik meg rövidesen a Citadellán

Kiállítótér, óriászászló, akadálymentesített terek, és medence – újabb részletek derültek ki a kormány Citadella-felújítási terveiről.

Egyre több információ lát napvilágot a Gellért-hegy tetején álló Citadella teljes revitalizációs projektjéről. A legfrissebb fejleményekről beszámoló PestBuda cikke szerint a munkálatokat két kormányközeli cég, a miniszterelnökkel jó barátságot ápoló Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt. és a Mészáros Lőrinchez kötődő ZÁÉV Építőipari Zrt. alkotta konzorcium 14,8 milliárd forintért végzi majd el, ennek során pedig gyökeresen megváltozik majd az egykori erőd képe.

A 4280 négyzetmétert elfoglaló Citadella – melyet épp 170 éve kezdtek építeni – harmadában, 1497 négyzetméteren

a magyarság szabadsághoz vezető útjáról is mesélő, liftekkel akadálymentessé tett kiállító- és bemutatótér születik, de egyelőre nem részletezett fa-, fém-, kő- és festőrestaurátori munkák is elindulnak majd.

A kertben emellett 13772 négyzetméternyi burkolt, illetve 13390 négyzetméternyi zöldfelület is új arcot kap, sőt, egy kétszáz négyzetméteres vízimedencének is marad majd hely.

A munkák után akár 1200 főt befogadni tudó területen persze nem csak építés, de bontás is történik majd: eltűnik például az udvar tetemes részét elfoglaló, a második világháború évei alatt született légvédelmi betonbunker is.

A Citadella 2012-es képe.
A Citadella 2012-es madártávlati képe.

Az 1851-1854 közt, Ignaz Weiss tervei alapján, az egykori gellérthegyi Csillagda helyén született épület célja az akkor még egyesítés előtt álló Pest és Buda polgárainak állandó megfélemlítése volt, négy évtizeddel később azonban a főváros birtokába került. Katonai jellegét azonnal megszüntették, sőt, a részleges visszabontást követően, 1899-ben az utolsó osztrák katona is elhagyta.

A részleges visszabontás egy pillanata.
Wikimedia Commons A részleges visszabontás egy pillanata.

Idegenforgalmi hasznosítása először a Kádár-kor hajnalán került szóba: szálloda és vendéglő nyílt a falai közt (erről korábban egy filmfelvételt is bemutattunk), ezek azonban egyáltalán nem voltak hosszú életűek, sőt, az épületegyüttes azóta is jórészt kihasználatlan maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik