Kultúra koronavírus

A Sziget főszervezője szerint a Laposa és Ákos támogatása mellett a kormányzat végre valódi segítséget is nyújthatna

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Hosszú posztban ír arról Kádár Tamás, a Sziget főszervezője a Facebookon, hogy itt lenne az ideje annak, ha normális és valós állami segítséget kapnának a vendéglátásban, kultúrában és a zeneiparban dolgozók.

A fesztiválszervezők 700 milliós keretéből összesen 220 milliót kap meg 27 fesztivál, hátha az kompenzálja a zeneipar 2019-es 45 milliárdos jegybevételét. A vendéglátósok nem kapják meg azt a pénzt sem, ami jár nekik, a tanárok nem tesztelnek, hogy ne kelljen táppénzre menni, mert az vagy jön, vagy nem. De a kommentelő csak nyomja: „menjenek el kapálni”. Amíg ez a vox populi, addig a kormány joggal gondolhatja, hogy minek segítsen, hisz szavazatot nem veszít. Amíg lesznek olyanok, akik a direkt „támogatásokat” élvezik (Laposa, Hunguest, Ákos, Raktárkoncert, stb.), addig el lehet mondani, hogy «ez a szakma már milliárdokat kapott, mit sírnak»?

– írja.

Kapcsolódó
Az államtól remél segítséget a Sziget, de egyelőre semmit nem kaptak
10-15 milliárdra lenne szüksége a hazai fesztiválpiacnak, és sok múlik azon is, hogy döntenek a már jegyet vásárolt látogatók.

Kádár később azt is írja, hogy jelenleg negyven fővel kevesebben dolgoznak cégüknél, mint egy évvel ezelőtt, miután nem sikerült megmenteni a munkahelyek kétharmadát. Szerinte ez nem csak az érintetteket és őt kéne, hogy elkeserítse.

Tavaly áprilisban kértük először az MTÜ támogatását. Azóta írtunk leveleket, telefonáltunk, hatástanulmányt csináltattunk, érveltünk, szakmai szervezeteket menedzseltünk, sajtóközleményt adtunk ki… minden hangszeren játszottunk. De semmi. Az újraindulást persze mindenki „elvárja” tőlünk, hiszen Sopron, a Balaton, Budapest számít a sokszázezer vendégre, a bevételre, amit hoznak, az állam az adóbevételre, a járulékokra. Ha nem idén, akkor majd jövőre. «Addig oldjátok meg valahogy!».

Kádár bejegyzését azzal zárja, hogy a vendéglátósoknak, zenészeknek, színészeknek, fesztiválszervezőknek is elege van. Szerinte nem lehet komplett szakmákat hagyni összeomlani, mert a romok alól már értelmetlen lesz „szemezgetni”.

A kormányzatnak végre valódi segítséget kell nyújtania a kultúrának, a vendéglátásnak és minden olyan szereplőnek, akik ténylegesen leálltak, bezártak, komplett elestek a bevételeiktől, annak a közös célnak alárendelve magukat, hogy életeket mentsenek. Nem a kormánnyal háborúztak, hanem összefogtak egy vírus ellen. Eddig. Akinek kiesik a teljes bevétele, nem fog járulékcsökkentésen fennmaradni. Akinek a semmiből kellene fizetnie a rezsit, annak nem vigasz, hogy majd egyszer-talán-valamikor-elsőként kinyithat. Egy normális és valós állami segítség kell, jelen pillanatban teljesen érdektelen, hogy ez népszerű-e a komment-trollok körében vagy sem.

Kapcsolódó
Titkos találkozó után lett botrány a turizmuspénzek fű alatti kiosztásából
A balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő a szervezet tanácsadója, és a hírek szerint ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is. A pénzosztás akkora feszültséget okozott, hogy a badacsonyi borász felajánlotta lemondását a Balatoni Kör éléről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik