Kultúra koronavírus

Az államtól remél segítséget a Sziget, de egyelőre semmit nem kaptak

A koronavírus-járvány miatt a kormány úgy határozott, hogy augusztus 15-ig egyetlen olyan rendezvényt sem lehet tartani, amin ötszáznál többen vesznek részt. Sok fesztivál úgy döntött, hogy a nyár végére halasztja a bulit, de a szigetes fesztiválok közül elmarad a Volt, a Balaton Sound és a Sziget is.

Nem lesz se Sziget, se Sound, se Volt idén
Így alakul a nyarunk 2020-ban a koronavírus miatt.

A Sziget főszervezője, Kádár Tamás a Népszavának adott egy interjút, amiben elmondta, hogy szükségük lenne valamilyen mentőcsomagra, hogy megmeneküljön a hazai fesztiválpiac.

Megértem, hogy most nem a szórakoztató ipar áll a gazdasági mentőcsomagok középpontjában. De azért „békeidőkben” a turizmus hozta a GDP 12 százalékát, ennek tizedét pedig a 37 ezer ember megélhetését biztosító fesztiválipar. A Sziget az ország egyik legismertebb brandjévé vált, egymagában évi 150 ezer külföldit idecsábítva. Ezek után azt reméljük, hogy most, amikor baj van, segítő gondolataink meghallgatásra találnak. Az adó- és járulékkedvezmények, foglalkoztatási ösztönzők ránk nem hatnak, mert egy nem létező fesztiválon nem dolgozik senki. A Sziget Zrt. is kénytelen állandó munkavállalói felétől, csoportosan megválni, a maradók fizetését pedig csökkenteni

– és Kádár azt is hozzátette, hogy az elmaradó fesztiváloknak üzemeltetési, fennmaradási támogatásra lenne szükségük. A francia példára hivatkozott, ahol az állam átvállalja a munkabérek nyolcvan százalékát, a hazai fesztiválkultúrát pedig 10-15 milliárd forintos állami támogatás mentheti meg.

A főszervező elmondta, hogy egy fesztivál lemondása legalább akkora munkával jár, mint a megszervezése, illetve sok múlik azon, hogy döntenek a már jeggyel rendelkező látogatók. Egy meglehetősen rugalmas voucher-rendszert dolgoztak ki annak a nagyjából hetvenezer vendégnek, akik az elmaradó eseményeikre megváltották a belépőt.

Az összeget bármely jövőre esedékes rendezvényükön levásárolhatják, legyen szó jegyről, fogyasztásról vagy szállásról, de 2021 végéig még a 2022-ben tartandó fesztiválok elővételes áraira is érvényes. Akinek ez sem felel meg, az visszakapja a pénzét a fesztivál tervezett időpontja után számított harmincadik naptól.

A Sziget a Magyar Fesztiválszövetségen és a Music Hungaryn keresztül próbált benyújtani egy vouchertörvény-javaslatot, de ez a kormánynál nem talált meghallgatásra. A holland, a belga vagy a német mintánál csak az kaphatja vissza a pénzét, aki tényleg nem talál semmit magának a következő szezon kínálatából.

A Sziget tönkremenni azért nem fog, OTP-s hitellel húzhatják ki, amíg egyenesbe jönnek, de az is sokat számítana, ha a jegy áfáját 18 százalékról 5 százalékra csökkentenék.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik