Kultúra

A Pearl Jamm kénytelen megváltoztatni a nevét, mert a Pearl Jam perrel fenyegeti

Kena Betancur / AFP
Kena Betancur / AFP
A brit tribute zenekar csalódott példaképében.

A Pearl Jam-feldolgozásokat játsszó brit tribute zenekar, a Pearl Jamm bejelentette, hogy nevet változtat, mert az ősz folyamán jogi felszólítást kaptak erre a világhírű seattle-i rockbanda menedzsmentjétől. Bár általánosságban az amerikai menedzsment háláját fejezte ki a Pearl Jam zenéjét világszerte népszerűsítő tribute zenekarok felé, ám ez esetben úgy látták, hogy a pusztán egyetlen „m” betűvel megtoldott név túlzottan is hasonlít az eredetire, így akár megtévesztheti a rajongókat.

A névváltoztatáson és a domain feladásán túl a brit zenekarnak az összes merchandise termékét is be kell zúzatnia, ami talán még nagyobb érvágást jelent számukra, különösen egy koronavírustól és brexittől sújtott időszakban. A britek engedelmeskednek a felszólításnak, nevüket (a jogi kalamajkára utaló fricskaként) Legal Jamre változtatják, de nyilatkozatukban csalódásuknak adtak hangot. Mint írják, 2015 óta működtek ezen a néven, és Eddie Vedderék eddig semmiféle panasszal nem éltek ezzel kapcsolatban, sőt, felidézik egy 2018-as teltházas fellépésüket, amit a Pearl Jam stadionkoncertjének elmaradása után adtak, és hogy milyen lelkesek lettek, amikor a seattle-i zenekar dobosa, Matt Cameron elismerő üzenetet küldött nekik.

A Pearl Jam mindig a jó célokért harcolt igazi protest zenekarként. Most viszont a Pearl Jam épp a „kisember” ellen fordult, megtámadva tribute zenekarokat, amelyek semmiféle fenyegetést nem jelentenek rá nézve

– írják a közleményben.

Fájdalmukat azért tudom mélyen átérezni, mert volt szerencsém játszani a budapesti székhelyű Chinese Rolex nevű zenekarban, amit a Rolex támadt be hasonló módon.

Kapcsolódó
A Rolex betámadott egy magyar zenekart
Jól olvasta. A világ legnagyobb luxusóra-gyártója betámadott egy kis magyar zenekart. Hogy miért? Mert elértéktelenítik a brandjüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik