Kultúra

Tompa Andrea, Bodor Ádám, Garaczi László az idei Baumgarten-emlékdíjasok között

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ugyan idén a díjátadást a vírushelyzetre való tekintettel később tartják meg, a Baumgarten-emlékdíj és -emlékjutalom sorsáról már döntöttek, így 2021-ben Baumgarten-emlékdíjat kap Báthori Csaba, Bodor Ádám, Garaczi László, Margócsy István, Szijj Ferenc, Takáts József és Tompa Andrea, Baumgarten-emlékjutalmat kap Berta Ádám, Hermann Veronika, Kalász Orsolya, Németh Zoltán, Sipos Balázs, Ella Sobolewska és Szolláth Dávid.

A díjakról a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület kurátora és tanácsadói döntenek, azaz Kukorelly Endre, Kálmán C. György, Nemes Z. Márió, Vámos Miklós és Zilahi Anna. A Baumgarten-díj intézményét tavaly támasztotta fel Kukorelly Endre. Az első Baumgarten-emlékdíjakat és -jutalmakat az 1927 és 1947 között működő Baumgarten-díj kurátora, Babits Mihály teremtette hagyomány szerint az alapító-örökhagyó Baumgarten Ferenc Ferdinánd halálának évfordulóján, 2020. január 18-án adta át a Gyümölcsöskert Egyesület, szintén a hagyomány szerint a Gundel étteremben. A közösségi finanszírozásból befolyt pénz mellett a díjazottak és jutalmazottak Klimó Károly egy-egy metszetét kapták.

Tavaly díjat kapott Marno János, Márton László, Pintér Béla, Szentjóby Tamás, Christina Viragh, jutalomban részesült Bartók Imre, Bán Zoltán András, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián és Szilágyi Zsófia. A díjak összege egyenként 500.000 Ft, a jutalmak összege 200.000 Ft. Ha valamelyik évben az előzőknél nagyobb összeg folyik be, a díjakat és jutalmakat visszamenőleg kiegészítik. A díjra bárki adományozhat, akinek szívügye a kortárs magyar irodalom, a Gyümölcsöskert Egyesület a bankszámláján fogadja az adományokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik