Kultúra ismeretlen budapest

A Wichmann után a Táncművészeti Főiskola korábbi épületei is eltűnhetnek idén a Kazinczy utcából

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A helyükre kerülő épület tervei még nem ismertek.

Hunvald idején indított ingatlanbizniszt fejezett be a Fidesz a VII. kerületben, Czeglédyék feljelentést tettek – írtuk 2020 júniusában az évtizedeken át Táncművészeti Egyetem oktatóhelyeként működött Kazinczy utca 40-46. szám alatti ingatlan tulajdonviszonyainak hátteréről született cikkünkben.

A 2007 óta műemléki jelentőségű területnek számító földdarabon 1976-ben jelentek meg az oktatási intézmény ideiglenesnek szánt oktatási épületei, amelyek miatt hét évvel korábban több, nemcsak várostörténeti, de városképi szempontból is jelentős épületet bontottak le: itt működött 1840-től a Scheibel József által alapított Első Magyar Gőzfürdő, ami a hely történetét felderítő Falanszter írása szerint 1908-ig a Duna szomszédos házban felmelegített vizével, majd a pincében fúrt, 11,3 méter mély kútból érkező talajvízzel kényeztette a betérőket.

A homlokzat képe Kubinyi Ferenc és Vahot Imre Magyarország és Erdély képekben című, 1853-ban megjelent kötetéből.
Egykor A homlokzat képe Kubinyi Ferenc és Vahot Imre Magyarország és Erdély képekben című, 1853-ban megjelent kötetéből.

Az eleinte tehetős polgárok által is látogatott, Hild József (1840) és Zofahl Lőrinc (1847) terveinek köszönhetően végleges képét elnyerő műintézmény hét évtizeddel később már csak a kevésbé tehetőseket vonzotta, akik nem engedhették meg maguknak az otthoni fürdőszobát.

A férfi izzasztóterem fekvőpadjai Kubinyi Ferenc és Vahot Imre Magyarország és Erdély képekben című, 1853-ban megjelent kötetéből.
Egykor A férfi izzasztóterem fekvőpadjai Kubinyi Ferenc és Vahot Imre Magyarország és Erdély képekben című, 1853-ban megjelent kötetéből.

A helyet 1944. május 19-én Jaross Andor belügyminiszter rendelete értelmében már csak zsidó származású és vallású emberek látogathatták, a gettó megszületése után pedig a terület kijelölt halottasházává alakult.

A kommunista hatalomátvétel után még huszonhárom éven át tisztasági fürdőnek otthont adó épület szomszédai is érdekesek: az 1908-ig a fürdő vizet melegítő gőzgépének is otthont adó 42. számú ház a néhány lépésnyire (Kazinczy utca 48.) működő Schmolka-féle szalámigyár füstölőjévé változott. Az üzem az államosítások után az Állami Húsfeldolgozó, a rendszerváltást követően pedig a Délhús Rt. tulajdonába került, akik néhány évvel később magára hagyták az ingatlant. Helyükre költözött be 2011-ben az Ellátó Kert nevű romkocsma.

A 40-46. számú házak helyén született konténerépületeket 2007-ben, az erzsébetvárosi ingatlanpanama kulcsszereplője, Hunvald György polgármestersége alatt a kerület megpróbálta pénzzé tenni, a politikust azonban két évvel később előzetes letartóztatásba helyezték, a következő évben pedig a Fidesz került hatalomra a VII. kerületben, így az ügy tetszhalott állapotba került.

Ma is itt lehetne a Táncművészeti Főiskola

2009-ben a Kazinczy utcai terület egyharmadán, magánbefektetők bevonásával akarták megépíteni a Magyar Táncművészeti Főiskola Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézetet, a fennmaradó telekrészen pedig lakóházat akartak építeni – adta hírül az Építészfórum, a Simon István (SI Építész Iroda) által jegyzett, a központi tervtanács által engedélyezésre javasolt tervek azonban végül sosem indultak el a megvalósulás útján.

 

Az SI Építésziroda által benyújtott látványtervek egyike
SI Építésziroda / Építészfórum Az SI Építésziroda által benyújtott látványtervek egyike

2018-ban, tizenegy évvel végül mégis eladták a területet: a H. L. Projekt Kft. az ingatlanbecslésben szereplő 1,04 milliárd forintos összeg helyett annak kevesebb mint harmadáért, 304 millió forintért vette át az együttes tulajdonjogát, hiszen az önkormányzatnak a közös projektcégben csak 49%-os tulajdonrésze volt, a vételárat pedig a Táncművészeti Főiskola fennálló bérleti jogának 508 millió forintért való megváltása is csökkentette.

A 2019-es önkormányzati választások után az új polgármester, Niedermüller Péter kezdeményezte a tranzakció átvilágítását, amiben Czeglédy Csaba ügyvédi irodája volt a segítségére. Állításuk szerint több ezer oldalnyi dokumentumot vizsgáltak át, majd 2020 áprilisában rendőrségi feljelentést tettek

bűnszövetségben elkövetett csalás, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával.

A 24.hu információi szerint a BRFK nyomozást rendelt el, ennek eredménye azonban jelenleg sem ismert.

Kapcsolódó
Hunvald idején indított ingatlanbizniszt fejezett be a Fidesz a VII. kerületben, Czeglédyék feljelentést tettek
A rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz. A Fidesz viszont azt a szerződést bírálja, amit a már ellenzéki vezetésű önkormányzat kötött az ügy kivizsgálására.

A H. L. Projekt Kft. 2007 óta várta a szerződést, hiszen Hunvaldék akkor szindikátusi szerződést is kötöttek velük, létrehozva a Kazinczy utcai Projekt Kft.-t (KUP), amelyben az önkormányzat rejtélyes módon csak 49,2 százalékos üzletrészt kapott. A cég cserébe vállalta, hogy a Péterfy Sándor utca 34-ben épít egy táncoltatásra alkalmas épületet, cserébe pedig hasznosíthatják a Kazinczy utcai épületeket. Az építés máig sem kezdődött meg, és már értelme sem lenne, hiszen a Táncművészeti Egyetem elköltözött a Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet új, állami pénzből Zuglóban felépített campusára.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A KUP Kft.-t a Kazinczy utca 40-46. tulajdonjogának megszerzése után röviddel a H.L. Projekt eladta, új tulajdonosa pedig egy olyan ingatlancég lett, amelynek egy Svédországban bejelentett cég a közvetlen tulajdonosa.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a munkák a háttérben ne folytak volna tovább: a Falanszter ugyanis megtalálta az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerben (ÉTDR) a 2020. március 20-án indított bontási engedélyezési eljárás bejegyzését, aminek a Kormányhivatal zöld utat adott, június 11-én pedig véglegesítették a döntést.

ÉTDR

Ennek megfelelően a Kazinczy utca 42-46. bontása akár már idén megkezdődhet, a helyére kerülő új épület engedélyezési eljárása azonban még nem kezdődött meg, így egyelőre rejtély, mi kerülhet az épületek helyére.

Erzsébetváros Építési Szabályzata

Egy dolog azonban biztos: Erzsébetváros Építési Szabályzata szerint az új épület maximális magassága az utca felé 18, az udvar felé pedig 21,3 méter lehet, míg legmagasabb pontján akár 24,6 méterrel is a járdaszint fölé emelkedhet, így jócskán kiemelkedhet majd a környezetéből.

Helyreigazítás

A témában 2022 májusában született cikkünk megjelenése után a terület mostani tulajdonosa, a Forestay-csoport egyik alapítója, Botos Bálint az ügy néhány, eddig nyilvánosságot nem kapott részletére is rávilágított: eszerint a korábbi tulajdonos nem az 1,04 milliárd forintos becsült érték 30 százalékáért, azaz 304 millió forintért jutott az ingatlanhoz, hiszen

ezzel az összeggel mindössze a Kazinczy Utcai Projekt Ingatlanfejlesztő és Ingatlanforgalmazó Kft.-ben lévő 49%-os önkormányzati tulajdonrészt vásárolták meg, mégpedig egy nyílt pályázat győzteseként.

Mindezen felül a vevőnek a Táncművészeti Egyetem bérleti jogát is meg kellett váltani:

ez további bruttó 508 millió forintba került.

Az önkormányzati tulajdonrészt a cég piaci áron vásárolta meg – tette hozzá Botos, hiszen a becsült ingatlanértékből a bérleti jog megváltásának összegét levonva a 304 milliós kifizetett összeg magasabb a 49%-os tulajdonrész valódi, a kisebbségi diszkont nélkül számított értékénél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik