Kultúra

Nem akarják elengedni az új budapesti Makovecz-templom tervét az örökösök

MTVA / Bizományosi: Balaton József
MTVA / Bizományosi: Balaton József

Az utóbbi hetekben Makovecz Pál, Makovecz Imre fia egyre többször beszélt arról, hogy megépülhetne Budapesten a 2011-ben elhunyt, Kossuth-díjas építész utolsó, nagy terve. A templomról szóló elképzelést egy 2004-es tervpályázaton díjazták. Eredetileg az Apor Vilmos téren épült volna Makovecz nagyszabású temploma, azonban hamar kiderült, hogy ennek nincs realitása – erről nemrég a 444 írt részletesebben.

Annak ellenére, hogy sem egyházi szándék, sem kormányzati támogatás nem látszik lenni egy új Makovecz-templom felépítése mögött, Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, ha még idén elkezdenék a munkálatokat, tíz év alatt felépülhetne a Makovecz Imre által megálmodott templom Budapesten.

Az MTI összefoglalója szerint a tervezett templom méreteiben a Mátyás-templomhoz lenne hasonlatos, 70 méter magas templomtoronnyal, és ugyanilyen hosszú hajóval. Makovecz Imre eredetileg Szentek és kárhozottak templomának nevezte volna, de ezt a kritikák miatt még életében elvetette, később Szent Mihály-templomként, vagy a Feltámadás templomaként emlegette.

Rákoskerten jelenleg épül, és őszre el is készülhet egy Makovecz Imre által tervezett templom – mondta el Makovecz Pál, aki szerint ugyanakkor a „Budapest legtávolabbi pontján” épülő templom (címlapi képünkön) egymagában nem reprezentálja kellőképpen az építész életművét a fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik