Kultúra

A hollywoodi sztárok is alaposan kiakadtak a Capitolium ostromán

Mostafa Bassim / Anadolu Agency / AFP
Mostafa Bassim / Anadolu Agency / AFP
Kórusban követelik Donald Trump eltávolítását a hatalomból.

Ahogy arról a 24.hu is részletesen beszámolt, szerdán történelmi jelenetek zajlottak Washingtonban. A törvényhozás két háza közös ülést tervezett, hogy hitelesítsék Joe Biden elnökké választását, ám a vitát fel kellett függeszteni, amikor a Trump vereségét elfogadni képtelen tüntetők egy része behatolt a Capitolium épületébe. A káosz órákon át tartott, négy ember meghalt, a biztonságiak sokáig nem tudtak kellő erővel és határozottsággal fellépni az épület megvédéséhez, végül mozgósították a Nemzeti Gárdát, a hírek szerint nem Donald Trump, hanem Mike Pence alelnök utasítására. Csak estére rendeződött a helyzet annyira, hogy a Capitoliumban folytathatták az ülést.

A híreket uraló rendkívüli eseményekre nemcsak politikusok és elemzők reagáltak, de hollywoodi hírességek is. A döbbent tweetek fő motívuma az volt, hogy Donald Trump eltávolítását követelték a hatalomból. Erről Sharon Stone-tól George Takei-en át Mia Farrow-ig sokan posztoltak.

Többen azt is kiemelték, hogyha az erőszakos tüntetők nem fehérek lettek volna, akkor a hatóságok sokkal határozottabban és keményebben léptek volna fel.

Képzeljétek el, ha ezt a mi oldalunk csinálja. Patakokban folyna a vér, pedig egyikünknél sem lenne fegyver. Ezt megengedték

írta a Marvel-filmek Hulkját alakító Mark Ruffalo egy #puccskísérlet hashtag kíséretében.

Ugyanezt a kettős mércét hangsúlyozta az Amerika Kapitányt játszó Chis Evans is. A közösségi médiát gyakran ostorozó Sacha Baron Cohen pedig a Facebook, Twitter és Youtube-vezéreket megszólítva jelezte, hogy szerinte itt az idő Trump letiltására az összes platformról, mivel az ő felbujtására robbant ki az erőszak a Capitoliumnál.

Nyilván nem a Boratot megformáló komikus felszólítására, de ez részben meg is történt, a Facebook 24 órára, a Twitter legalább 12 órára felfüggesztette Trump fiókját. Volt, aki filmipari bojkottra buzdította a szakmát: James Mangold, a Nyughatatlan és a Logan rendezője arra kérte a filmeseket, hogy ne adjanak tartalmat és ne hirdessenek a Fox Newson, mert az azt tulajdonló Murcoch család éveken át szította a rasszizmust, szexizmust és terjesztette a legvadabb hazugságokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik