Kultúra

Borat csakis Trump miatt tért vissza, és most nyugdíjba vonul

AFP
AFP
Sacha Baron Cohen elmondta, miért hozta vissza a rasszista kazahot.

A tavalyi ősz legjobban felépített filmes marketingje egyértelműen Sacha Baron Cohené volt, aki az elnökválasztási kampány hajrájában dobta le a Borat második részét. Ám a visszatérés korántsem volt egyértelműen jó ötlet. „2020-ra nem Borat szelídült meg, hanem a világ lett kínos és röhejes hely” – írtuk kritikánkban, arra a következtetésre jutva, hogy a brit komikus nem volt képes tartani a lépést a közélet abszurditásával.

Kapcsolódó
Borat visszatért, de a valóság mára kínosabb és ízléstelenebb, mint ő
Ez pedig nem tesz jót az álkazah álriporter új kalandjainak. Sacha Baron Cohennek mégis sikerült újra botrányt kavarnia. Kritika.

Sacha Baron Cohen most a Varietynek fejtette ki, hogy miért támasztotta fel, és miért nyugdíjazza most a karaktert.

Trump miatt hoztam vissza Boratot. Konkrét célom volt a filmmel, ám ezt a célt már nem igazán látom. Szóval igen, visszazárom őt a szekrénybe

– mondta a 49 éves Baron Cohen, igaz az első rész után már egyszer tett hasonló kijelentést, aztán 2019-ben mégis feltűnt Boratként, hogy amerikaiakat provokáljon. Az interjúban arról is beszélt, hogy a 2009-ben bemutatott Brüno forgatása már olyan stresszes volt, ami meglehetősen traumatizálta.

A következő hat hónapban akárhol jártam, ha meghallottam egy szirénát, azonnal befeszültem, annyiszor kellett menekülnöm a forgatás során a rendőrök elől. Megfogadtam, hogy soha nem forgatok többé álcázva filmet.

Ezen aztán a 2016-os populista fordulat változtatott. Baron Cohen úgy érezte, hogy a demokrácia veszélyben van, és fel kell hívnia erre a figyelmet.

A film eredetileg Trumpról és a trumpizmusról szólt volna. A koronavírus ehhez annyit tett hozzá, hogy megmutatta, milyen halálos következményei lehetnek a hazugságok és összeesküvés-elméletek terjedésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik