Kultúra

Koronavírus: a próbák leállítását követelik az Operaházban

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A járvány terjedése miatt a dolgozók azt követelik az Operaház vezetőségétől, hogy azonnal állítsák le a jelenleg futó próbafolyamatokat, tudta meg a Magyar Narancs.

Mintha nem is venné senki tudomásul, hogy közben emberek százai halnak meg naponta

– áll abban a levélben, melyet a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete az egy hete küldött a főigazgatónak azt kérve, hogy állítsák le a próbákat és színpadi tevékenységeket.

A probléma két fő oka a létszám és az időtáv: sokan dolgoznak együtt, ráadásul sokáig. A képzelt beteghez többórás zenekari próbákat tartanak, a darabban a főigazgató, Ókovács Szilveszter a Napkirályt alakítja, de a Hoffman meséinek zenekari próbáján például kilencven zenész dolgozik egyszerre, az Opera kőbányai Eiffel Műhelyházában pedig még ennél is többen, közel háromszázan dolgoztak egy műszakban. A Veszedelmes éden című előadásnak a főpróbahete zajlik, ami azt jelenti, hogy a stábnak reggel 8-tól este 7-ig a stáb folyamatosan dolgoznia kell, ami legalább ötven ember egy légtérben tartózkodásával jár – vagyis csak járna, mert ennek a darabnak a próbái november 19-én két hétre leálltak, miután a próbára berendelt táncosok nagyjából harminc százaléka, huszonkilenc ember jelentett beteget, miután vagy ők maguk kapták el a covidot, vagy fertőzöttel érintkeztek.

A két szakszervezet azt is veszélyesnek tartja, hogy a járvány tombolásának csúcsán olyan darabot – a Párizs lángjait – is próbálnak, amit csak jövő februárban terveznek bemutatni. Hangsúlyozzák, hogy ezeken a próbákon a szokásos védekezési előírások, így a maszkviselés és a távolságtartás betartása lehetetlen. A járványügyi intézkedések november 11-i szigorítása után a Narancs birtokába került főigazgatói utasítás alapján Ókovács Szilveszter csak a közönség jelenlétében tartott előadásokat, nyilvános próbákat és rendezvényeket vette ki a programból. Online azonban továbbra is tartanak élő közvetítéses előadásokat és próbákat, és a további előadások próbái is folytatódtak. Akinek a munkaköre megengedi, otthonról dolgozhatott tovább, a többieknek viszont kötelező a munkavégzés maszkhasználattal és távolságtartással. Már ahol erre lehetőség van: énekesek, fúvósok nem lehetnek maszkban, a zenészek közül pedig sokan egy kottából játszanak, ott a másfél méter betartása lehetetlen. A két szakszervezet már Ókovács figyelmébe ajánlotta a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének (MSZSZ) a vírusveszéllyel kapcsolatos ajánlását kiscsoportos próbákkal plexivel leválasztott zenekarral, vagy ha ez nem megoldható, a próbák leállításával, de hiába. Ókovács Szilveszter egyébként maga is átesett a covidon, de már szerencsésen felépült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik