Kultúra

Megszülettek a Dürer Kert helyén építendő óriások látványtervei

Két óriási iroda-, és három lakóépület kerül az utóbbi hetekben jórészt lecsupaszított, közel négy hektáros területre.

Két és fél évvel ezelőtt, 2018 nyarán egy hosszadalmas felszámolási folyamat részeként Orbán Viktor barátja, az építőipari óriás Market Zrt. vezetőjeként az ország egyik leggazdagabb emberének számító Garancsi István kezébe került az Ajtósi Dürer sor egykori ELTE-ingatlana, ami a 2008-ban született Dürer Kert nevű szórakozóhely mellett zenekari próbatermeket (Keleti Blokk) és irodaterületeket foglalt magában.

A szocializmus évtizedei alatt előbb az MDP, majd az MSZMP pártfőiskolájaként működött épületegyüttes első tagjai 1883-1884-ben, a francia alapítású Sacré Coeur női szerzetes kongregáció zárdájaként és iskolájaként születtek, a következő száz évben pedig ők, majd az állam is további épületeket – az ELTE 1979-ben például egy kilencemeletes kollégiumot – emeltek a területen.

A 37 ezer négyzetméteres együttes kormányközeli körök általi átvételében közvetve Mészáros Lőrinc egyik intézője is felbukkant, a terület átvételének pontos célja azonban még sokáig nem volt ismert.

A bérlők státusza ellenben villámgyorsan megváltozott: harminc napos felmondási idővel bármikor felmondhattak volna nekik.

Garancsihoz került a Dürer Kert és Budapest egyik legértékesebb telke
Egy luxusszállodának kiváló hely lehet a Városliget melletti telek, amit addig bűvöltek egy stratégiai felszámolással, amíg Orbán Viktor barátaihoz nem került.

2020 őszén ez meg is történt, sőt, megkezdődött a védettséget nem élvező épületek, illetve bővítések bontása, hogy a helyükön iroda- és lakóingatlanok szülessenek – derült ki az Octogon négy nappal ezelőtti cikkéből.

Az oldal szerint

a beruházás első munkafázisában elbontják a hajdan Kádár János által használt uszodát, a régi könyvtárat, a rendezvényterem- és a konyha épületét, valamint a Professzorok házát is. 

A koncepció kidolgozásában a NER-oligarcha cége mellett a Tiborcz István által, egy hatmilliárdos hitel segítségével megvásárolt tömb részeként kibelezett, műemléki védettséget élvező MAHART-székház hotellé alakításában is segítő Lissoni & Partners Lissoni Casal Ribeiro is részt vesz.

Ez az egykori hajózási székház sorsát látva nem feltétlenül jelent biztosítékot a minőségre, hiszen a látványterveket – amin a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. sajtóosztályának szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele  szerint csak az egyik irodaház látszik – végiglapozva egy teljesen fantáziátlan, már a kilencvenes évek Nyugat-Európájában sem feltétlenül elismerést érdemlő épületegyüttest kaphatunk a már lebontottak helyére.

A terveket az Avant-Garde Építész Stúdió feje, Kertész András Tibor DLA, illetve két kollégája, Pék Elemér és Tóth Tamás jegyzi majd, az Octogon információi szerint 2024-ben pedig akár át is adhatják majd az új épületeket.

A cikk arról is beszámol, hogy a fejlesztésben résztvevők

már a kezdeti fázistól a legmodernebb fenntarthatósági szempontokkal számoltak, a projektben résztvevők elkötelezettek a kialakult zöldterület megóvásában, megújításában. A fejlesztés során az eredeti építészeti értékek megőrzése mellett újítják fel a védett, az egykori Szent Szív zárdaépületet, amely az elmúlt évtizedekben jelentős állagromláson, és az épület értékeihez méltatlan átépítésen ment keresztül

– bár a zárdaépület helye a közzétett terveken egyelőre nem látszik, és az is egyértelműnek tűnik, hogy a munkálatok számos fa kivágásával járnak majd.

A tervezők

Az 1987-ben Ybl-díjat kapott Kertész neve leginkább a Közraktár utcai Riverpark Irodaházzal, illetve a Haller Gardens-szel forrt össze, Pék pedig a Múzeumkertben álló Kertészház rekonstrukciójában vett részt.

Kiemelt fotó: Google Street View

Ajánlott videó

Olvasói sztorik