Kultúra koronavírus

Szörényi Levente Bródy János helyett szégyenkezik

Nagyinterjút adott a nyomtatott Mandinernek Szörényi Levente, aki ugyan korábban jobboldaliként is többször különutas véleményt fogalmazott meg a NER-rel szemben, most teljes mellszélességgel kiállt a kormány hivatalos irányvonala mellett, így elítélte az SZFE hallgatóit „felbujtó” tanárokat és a mellettük kiálló Bródy Jánost; szerinte Trumpot a háttérhatalom buktatta meg „szavazástechnikai trükkökkel”, és a koronavírus-járvány is alkalmas az emberiség tönkretételére, csak, hogy jöhessen utána a világkormány. Az interjúban Kövér Lászlót idézően sokszor kerül elő továbbá a kormánypárti mitológiában rendkívül fontos szerepet játszó SZDSZ is.

Ne tarts a hiénákkal – így hasította szét a Szörényi-Bródy párost a rendszerváltás, 2. rész
Mikor gondolta úgy Bródy János, hogy nincs többé miről beszélnie Szörényi Leventével? Hogyan osztotta ki őt volt szerzőtársa egy sorosozós levélben? És hogyan találtak újra egymásra a válogatott szidalmak után?

Szörényi különösen keményen kelt ki újra Bródy ellenzéki szerepvállalása ellen, ami azért is furcsa lehet, mert a jól dokumentált politikai szembenállásuk az utóbbi években csillapodni látszott. Ehhez képest Szörényi most újult erővel állt bele újra a konfliktusba:

„Bródy akcionizmusát, amelyről képtelen még hetvennégy évesen is leszokni, nem tudom védelmembe venni” – mondta, hozzátéve, hogy Bródy szégyent hozott magára ezzel a partizánkodó szerepvállalással. Szörényi szerint Bródy hosszú ideje „magasról tesz” az ő szerzőtársi érzékenységére, és ezért kimondja:

Bródy helyett is szégyenkezik, aki a közös életművük „hitelét kockáztatja“.

Sőt, azt is elmondja, először akkor szégyenkezett Bródy helyett, amikor az a hírhedt tatai, 1981-es zenészkonferencián elhatárolódott a rendszerellenes alternatív zenekaroktól, és ezzel „elárulta a magyar új hullámot”.

Nagyon távol vagy már, azt hiszem – így hasította szét a Szörényi-Bródy párost a rendszerváltás
Bródy János és Szörényi Levente kilencvenes évek elején kialakult viszálya emblematikus példája annak, hogy a demokrácia szabad levegője adott esetben milyen mérgezően tudott hatni az emberi kapcsolatokra.

De megkapta a magáét Szörényitől az SZFE is, amely szerinte nemzedékek óta nemhogy színésznagyságokat, de közepes tehetségeket sem ont magából, és szerinte csak a régi tanárok és pártfunkcionáriusok bosszújáról van szó, akik úgy érzik, „ha nem az ő kezükben van az uralom, akkor mindenre képesnek kell lenni.”

Nem maradt el a világpolitikai kitekintés sem, melyben Szörényi kitért rá, hogy a Black Lives Matter-tüntetések meggyőzték arról, hogy „az USA is a világbolsevizmus martaléka lett. Donald Trump újraválasztásának gátolása szintén ezt a gyanút erősíti.“ Szörényi készséggel elfogadja a sehol sem bizonyított választási csalás-elméletet, és Trump bukását a Kennedy-gyilkossághoz hasonlította:

Kennedy meggyilkolásával kezdődött, mert megpróbált belenyúlni a deep state dolgaiba. Trumpot, aki ellen négy éven át hőzöngött a világmédia fősodra, már le se kell lőni, szavazástechnikai trükkökkel kiszorítják.

És hogy mit kell tudni a koronavírusról Szörényi Levente szerint?

Ez a ránk szakadt probléma is alkalmas az emberiség tönkretételére mikro- és makroszinten, hogy aztán jöhessen a rebesgetett világkormány.

És innen már nincs messze az EU-val vívott csatározás sem a jogállamiságról, hiszen ez Szörényi szerint arról szól, hogy mindenféle ürüggyel támadni kell azokat, akik ragaszkodnak régi erkölcsükhöz, meglévő gyökereikhez. Végül a hazai ellenzékhez is eljutott a beszélgetés, amelynek Szörényi szerint Gyurcsány a kötőanyaga, a góréja és Cipollája.

Még szerencse, hogy nincs minden veszve: a 75 éves zenész kialakított egy télikertet, amelyben muskátliillat veszi körül: „Mi kell még egy sokat próbált öregembernek?”

Kiemelt kép: MTVA Fotó: Zih Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik