Kultúra

Benkő László végigkísérte a magyar rocktörténet első bő hat évtizedét

A 77 évesen elhunyt, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Benkő László billentyűsként és zeneszerzőként annak születésétől kezdve végig jelen volt a magyar rockzene történetének legfontosabb állomásainál. Alapító tagja volt az Omegának, az egyik első magyar beatzenekarnak, hazai úttörője volt a szintetizátoros zenének, és nagy szerepe volt az Omega hetvenes évekbeli space-rock hangzásának is.

Meghalt Benkő László, az Omega alapítója
Hosszas betegség után, 77 évesen hunyt el.

1943-ban született Szombathelyen, de tanulmányait már Budapesten végezte, és középiskolásként kezdett zenélni. 1962-ben alapító tagja volt az Omegának, előtte rövid ideig a Benkó Dixieland Band tagja is volt. Az Omegában kezdettől fogva billentyűs hangszereken játszott, de amikor Presser Gábor személyében egy másik billentyűs is csatlakozott a zenekarhoz, Benkő többféle egyéb hangszeren (trombitán, furulyán, citerán) is játszott, és néhány dalban ő is énekelt. Presser távozása után újra csak billentyűs hangszereken játszott, és ő használt először itthon szintetizátort, mely az Omega későbbi space-rock hangzásának meghatározó hangszere is volt. Pedig a zeneszerzőjét, Pressert, és dobosát (Laux József) elveszítő zenekarban eleinte kevesen bíztak:

„A hetvenegyes Kisstadion koncerten kinn volt az egész szakma” — mondta Benkő László hat évvel később a Népszabadságnak arról az időszakról.

Sokan, mi tagadás, az Omega szánalmas letűnésére, haldoklására fogadtak. Talán még egyszer sem izgultam úgy, mint akkor; a siker azonban igazolta reményeinket.

A zenész akkor a Zalai Hírlapnak az alábbiakkal indokolta, hogy az Omegát nem lehet leírni:

Azt hiszem semmi különöset nem mondok azzal, hogy a siker kulcsa nálunk a munka. Méghozzá a rettenetesen kemény és verítékes munka, hiszen állítom, hogy három zenekar nem dolgozik annyit összesen, mint mi. Ez naponta nyolc—tíz órát jelent. Persze van más is. Majdnem minden koncertből presztízskérdést csinálunk. A lazítás egyszerűen ki van zárva. Mert ha olyan helyen játszunk, ahol már korábban koncerteztünk, akkor tartani akarjuk a korábbi színvonalat, ha új színhelyen lépünk fel, akkor pedig bemutatkozunk úgy istenigazából.

Az együttes stílusáról, a szintetizátorok használatáról pedig így nyilatkozott a Képes Újságnak:

Nem a hangszerek szabják meg egy együttes stílusát, hanem a zenekar tagjai. Mi nem sajnáltunk  energiát, fáradságot és pénzt: kialakítottunk magunk körül egy bizonyos hangzást, és néhány éve ehhez tartjuk magunkat.

Benkő szólóban is alkotott, első szólóalbuma az 1982-es Lexikon volt, de előtte is írt már egy Űropera című előadást a Planetáriumnak, majd szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is. 2002-ben alapította meg a B-Project együttest, 2006-tól pedig rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjein, emellett 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetőjeként is dolgozott.

Az énekes Kóbor János mellett Benkő Lászlóval az utóbbi haláláig ketten maradtak csak meg az Omega alapító tagjai közül, a zenekar ötvennyolc éves fennállása alatt tizenhat stúdióalbumot jelentetett meg, nem számítva a nem magyar nyelvű lemezeket, illetve a legújabb, Testamentum című anyagot sem, melyet 2020-ban tervezett megjelentetni a zenekar, de a koronavírus-járvány miatt halasztani kényszerült.

Az Omega jelentette meg az első saját nagylemezt a magyar beatzenekarok közül (1968-ban), és ők aratták a legnagyobb sikereket is külföldön, ahol a hetvenes években kimondottan sok lemezt is el tudtak adni, elsősorban német nyelvterületen.

Az együttesnek tulajdonítják továbbá, hogy ők léptek fel elsőként egységes színpadi ruhában, és ugyancsak ők használtak először füstgépet, lézershow-t, valamint a látványelemek kiegészítésére kivetítőt idehaza. Egyedüliként négyszer koncerteztek a Puskás Ferenc Stadionban (korábban Népstadionban), ebből háromszor önállóan. A Kisstadionban szintén ők játszottak a legtöbbször.

A 77 éves korában elhunyt zenész az elmúlt három évben sokat betegeskedett: 2017-ben májrákkal diagnosztizálták, de ebből még nagy küzdelem árán felépült, az idén viszont előbb júniusban került súlyos belső vérzéssel kórházba, majd július végén újra kórházi ápolásra szorult. A fia azt nyilatkozta a Borsnak, hogy a sok gyógyszer megviselte a szervezetét: „Bevérzett a gyomra, bevizesedett a tüdeje, most pedig a térdét is operálni kellett.” Augusztus 2-án az Omega menedzsmentje közleményben cáfolta a zenész haláláról terjedő híreket, és utána a zenész úgy tűnt, jobban van, november elején még azt nyilatkozta, szeretne tavasszal újra fellépni a zenekarával.

 

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik