Kultúra

A 90 évesen elhunyt Sean Connery sokkal több volt, mint James Bond

Kilencven éves volt, életében a legnagyobb élő skótnak tartották.

A filmvilág legrangosabb kitüntetéseivel – az Oscar-szobrocskával egyszer, a BAFTA-val kétszer, az Arany Glóbusszal pedig háromszor – is kitüntetett színészt 2000-ben II. Erzsébet királynő avatta lovaggá.

Az 1930. augusztus 25-én, egy skót takarítónő és egy teherautósofőr házasságából született Thomas Sean Connery tizenhat évesen 1946-ben csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, ahol három évet töltött. 1948-ban testépítőként kezdte a karrierjét (egy Mr. Universe-versenyen is részt vett), de futballistaként is szép pálya állt előtte, ő azonban mégis inkább színész akart lenni.

Első, apró szerepét 1953-ban, egy, az országot járó musicalben kapta, amit a következő évben – nem csak tehetségének, de néhány szerencsés véletlennek is köszönhetően – egyre fontosabbak követtek.

Az első James Bond

Az igazi sikert azonban az első James Bond-film, a Dr. No (1962) hozta meg számára, pedig olyan vetélytársai voltak a szerepre, mint Richard Burton vagy Cary Grant, ám a film producere, Cubby Broccoli felesége, Dana meggyőzte férjét, Connery a legjobb választás, és igaza lett: a 007-es ügynök szerepében Connery egyszerre volt elegáns, ellenállhatatlan sármőr és legyűrhetetlen akcióhős – erre a párosításra volt szükség ahhoz, hogy a Bond-sorozat mind a kémfilm, mind az akciófilm műfaját modernizálni tudja. Pedig még Bond alakját megteremtő író, Ian Fleming először tiltakozott Connery ellen, de aztán visszakozni kényszerült, amint meglátta a vásznon.

James Bond azóta is elnyűhetetlen, és bár megoszlanak a vélemények arról, melyik színész volt a legjobb Bond, annyi biztos, hogy Connery tette halhatatlanná a figurát. A következő huszonegy évben még hatszor bújt a 007-es bőrébe, de eközben a kor legnagyobb rendezői is foglalkoztatni kezdték: öt évtizedes pályája során Connery olyan zsenik műveiben tűnt fel, mint Alfred Hitchcock, Michelangelo Antonioni, Brian de Palma, vagy épp Steven Spielberg.

Connery egy idő után már úgy érezte, túlságosan beskatulyázza őt a Bond-szerep, és öt film után átadta a stafétát George Lazenbynek, ám utána még egyszer, az 1971-es Gyémántok az örökkévalóságnak főszerepére sikerült visszacsalogatni. Majd még aztán jóval később, a nyolcvanas években egy nem hivatalos Bond-film, a Soha ne mondd, hogy soha főszerepét is elfogadta anyagi okokból, melyben már egy korosodó 007-est alakított, de ez tényleg az utolsó volt. És valójában már nem is volt rászorulva Bondra.

Több mint James Bond

Már búcsúzóban Bond szerepétől, Connery a hetvenes években a korszak legnépszerűbb kaland- és háborús filmjeiben játszott, többek között az Aki király akart lenni, A híd túl messze van és A nagy vonatrablás is ekkor készült, de néhány szerepével kísérletezett is, például a Zardoz sci-fijével. A nyolcvanas években két nagyon sikeres sorozatban is feltűnt: a Hegylakóban Ramirezt, a főhős, Connor McLeod pártfogóját alakította, az Indiana Jones-sorozat harmadik részében, Az utolsó kereszteslovagban pedig az idősebb Henry Jones professzort, aki fiával együtt indul a Szent Grál felkutatására. Ebben az évtizedben Oscar-díjat is kapott az Aki legyőzte Al Caponét mellékszerepéért.

A kilencvenes években fokozatosan hátrébb vonult, de ekkor, hatvan fölött is el tudta játszani az akcióhőst: A sziklában börtönszökés-specialistát, a Briliáns csapdában mestertolvajt, de láthatta a közönség olyan sikerfilmekben is, mint a Vadászat a Vörös Októberre vagy az Oroszország-ház. A Briliáns csapda után talán már ő is érezte, hogy egyre kevésbé állnak jól neki a hasonló szerepek. 2003-ban, A szövetség című képregény-adaptáció főszerepe után már nem is állt többször a kamera elé: a színész 76 évesen visszavonult a filmezéstől, miután veserákkal műtötték, és hiába próbálták visszacsalogatni, haláláig tartotta magát elhatározásához, kizárólag egy szinkronszerep kedvéért tett kivételt egyszer. Amikor felkínálták neki Gandalf szerepét a Gyűrűk Urában, már azzal utasította vissza, hogy belefáradt a filmezésbe, és különben is „idióták csinálnak filmeket Hollywoodban”.

Connery híres volt a hazaszeretetéről, annak ellenére is, hogy évtizedeken át külföldön élt. A lovagi címét is állítólag visszatartották egy darabig a skót hazafiassága miatt. Haláláról Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is külön megemlékezett.

Az utóbbi évtizedek filmművészetében fontos szerepet betöltő színész életét néhány hónappal ezelőtt hosszú cikkben foglaltuk össze.

Koporsófényezőből lett színészlegenda a ma 90 éves Sir Sean Connery
A ma 90. születésnapját ünneplő Sir Sean Connery emberi oldaláról mesélünk néhány kevésbé közismert történetet.

Hét évvel ezelőtt kiderült, hogy a legenda Alzheimer-kórban szenved, a Bild am Sonntag című lap a színész barátaira hivatkozva pedig azt is kijelentette, hogy az akkor már évek óta visszavonultan, New Yorkban és Spanyolországban élő, filmes szerepet nem vállaló Connery már nem ura az elméjének.

Fia a BBC-nek nyilatkozott arról, hogy Sean Connery családja körében töltötte utolsó napjait. Álmában hunyt el otthonában, a Bahamákon.

Kiemelt kép: John Downing/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik