Kultúra koronavírus

Az ABBA tagja szerint összeomlik a kulturális infrastruktúra, ha nem kap támogatást a kormányoktól

Björn Ulvaeus a közös jogkezelőket tömörítő nemzetközi szervezet, a CISAC éves, globális jelentésének előszavában írt arról, mekkora nehézségekkel küzd az egész kulturális szféra a járvány következtében. Az ABBA egykori tagját és dalszerzőjét májusban választották meg a CISAC elnökének, és méltatta ugyan a zenészek rugalmasságát és kreativitását, de jelezte, hogy ez nem elég:

Ahhoz, hogy kilábaljunk a válságból, a kormányokhoz kell fordulnunk. Nemcsak a segélycsomagokról van szó, bár azok is nagyon fontosak voltak, hanem arról, hogy a jogalkotóknak meg kell oldaniuk azokat a strukturális problémákat, amelyek hátrányos helyzetbe hozzák az alkotókat

– írta Ulvaeus, aki reméli, hogy a COVID-19 által okozott válság ráébreszti a politikusokat, hogy a kultúra milyen sérülékeny helyzetben van, és hogy gyorsan kell cselekedniük, mielőtt túl késő lesz:

A digitális világban – csakúgy, mint a régi, analóg világban – a kreatív iparág középpontjában az alkotók munkája áll, ám mégis gyakran csak szükséges rosszként kezelik őket, legalábbis ami a méltányos díjazást illeti. Ez csak még még feltűnőbb lett a járvány alatt, amikor gigacégek részvényesei elképesztő profitot könyvelhettek el az alkotók által létrehozott tartalmak online felhasználásából.

Ulvaeus arra is utalt, hogy a koncertek elmaradása milyen nehéz helyzetbe hozta az egész iparágat:

Láttuk a popsztárokat, akik a konyhájukból streamelték a legújabb dalukat. Egy dologban megegyezhetünk: akármilyen tehetséges is az előadó, ez az egész unalmas – mint aki valaha maga is popsztár volt, hadd engedjem meg ezt magamnak. Az online stream soha nem lesz képes helyettesíteni egy telt házas előadást. Vagyis ha a kulturális infrastruktúra nem kapja meg a kellő támogatást és összeomlik, akkor egész társadalmunk lesz szegényebb; szürkébb és unalmasabb lesz az életünk

– írta Björn Ulvaeus.

A CISAC jelentésében szereplő előrejelzés 2020-ra 20-35 százalékos visszaesést jelez előre a jogdíjakban – ez 2 és 3,5 milliárd euró közötti kiesés lehet.

A jelentés szerint a járvány legnagyobb vesztese az élő- és háttérzene, ahol akár 80 százalékos visszaesésre is lehet számítani. A jelentés további megállapításait a Dalszerző cikke ismerteti.

Kiemelt kép: Jan Haas / picture alliance / dpa / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik