Kultúra

SZFE: Az ELTE vezetése sem akarta, mégis több százan írták alá az oktatók petícióját az SZFE mellett

Már 400 fölötti aláírónál tart az a petíció, amelyet annak ellenére indított el az ELTE néhány oktatója, hogy az egyetem vezetése kifejezetten kérte, hogy az ELTE nevében ne álljanak ki az SZFE és az egyetemi szabadság mellett. Az ELTE oktatóinak alulról jövő kezdeményezése annak ellenére talált támogatókat, hogy a petíció híre semmilyen hivatalos fórumon nem jelent meg, csak oktatóról-oktatóra terjed, informális kapcsolatokon keresztül.

Mi, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárai, kutatói, dolgozói és egyetemi polgárai, támogatjuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárait az SZFE önrendelkezésének visszaállításáért folyó küzdelmükben. Mindennél fontosabbnak tartjuk az egyetemi oktatás és kutatás, valamint a művészet szabadságát, képző intézményeinek szabad működését, a felsőoktatás autonómiáját. Elítélünk minden olyan hatalmi fellépést, amely a jogszabályok önkényes átírásán, erőszakos érvényesítésén és a párbeszédet, együttműködést negligáló magatartáson alapszik.Olyan országban szeretnénk élni, amelyben a szólásszabadság és a társadalmi szolidaritás elve maradéktalanul érvényesül, azt félelem nélkül lehet gyakorolni.

– áll a petícióban, melyet e percben már 464-en írtak alá. Arról tegnap számoltunk be, hogy a Corvinus rektora sem hagyta, hogy az egyetemen az SZFE támogatása kapcsán szavazzanak.

Az SZFE-hallgatók melletti kiállásról akartak szavazni a Corvinuson, a rektor nem engedte
Lánczi András szerint ez nem fér bele a működési szabályzatukba.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik