Kultúra

Tőzsdére mennek a K-pop sztárjai

Tőzsdére megy a BTS dél-koreai fiúbanda, melynek világszerte hatalmas a rajongótábora, és rekord ideje, 200 hete foglalja el a Billboard közösségi médiás toplistájának élét. A Billboard keddi közleménye szerint a Social 50-es toplistát még sohasem vezette ilyen sokáig egy előadó sem.

A hét énekesből álló K-popbanda először 2016. októberében került fel a listára, és 2017. július 29-én vette át a vezető pozíciót, melyet azóta is tart. A banda februárban szárnyalta túl Justin Bieber korábban felállított rekordját, aki  163 egymást követő héten át állt a Social 50 élén.

Hová tűntek a mindenhonnan ömlő slágerek?
Pár év alatt változott meg gyökeresen a sláger szó jelentése.

A BTS legutóbb a Savage Love című szám feldolgozásával aratott sikert rajongói körében. A szám a héten a Billboard Hot 100 toplistán megszerezte az első helyet, és a második helyen is a banda egyik korábbi sikerszáma, a Dynamite áll.

Az együttest menedzselő cég, a Big Hit csütörtökön lép ki a tőzsdére. Az együttes rajongói a BBC News híre szerint főleg a BTS-közösséghez tartozásukat akarják kifejezni a részvényvásárlással. A részvények iránt nagyon nagy az érdeklődés. A részvények 20 százalékát befektetőknek ajánlották fel 822 millió dollárért (255 milliárd forint), míg a  Big Hit értékét pedig több mint négymilliárd dollárra (1240 milliárd forint) értékelték. A cég 43 százalékának tulajdonosa, Bang Szi Hjuk, a vállalat igazgatója ezzel maga is milliárdossá válik.

A BBC szerint az együttes tagjai fejenként 68 385 részvényt kapnak, ami szintén gazdaggá teszi őket, bár eddig sem voltak anyagi gondjaik. A Forbes üzleti magazin adatai szerint a banda tavaly 50 millió dollárt (15,5 milliárd forint) keresett, turnéja pedig 170 millió dollárt (53 milliárd forint) hozott.

A BTS sikere egyes számítások szerint jelentős arányban járul hozzá a dél-koreai gazdasághoz. Az idegenforgalmi tárca egy friss tanulmánya szerint a Dynamite 2,4 milliárd dollár (744 milliárd forint) gazdasági aktivitást generált és csaknem 8000 új állást teremtett a közvetlen eladások mellett a kozmetikumok, élelmiszerek és italok forgalma révén.

A K-pop királyai magukra haragították a kínaiakat
Komoly pénzbe kerülhet egyetlen félmondat.

(MTI)

Kiemelt kép: JUNG YEON-JE / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik