Kultúra

A K-pop királyai magukra haragították a kínaiakat

A dél-koreai BTS felhúzta a kínaiakat, ez pedig sokba kerülhet a világhírű K-pop bandának. Történt ugyanis, hogy a zenekar RM néven futó vezetője egy beszédében az amerikaiak és dél-koreaiak közös szenvedéséről beszélt az 1950-53-as koreai háború kapcsán, melyben a két ország együtt harcolt.

Mindig emlékezni fogunk a közös szenvedésre, melyet nemzeteink együtt éltek át, és a számtalan férfi és nő áldozataira

– mondta RM egy díjátadón.

Igen ám, de a koreai háborúban Kína Észak-Koreát támogatta, ennek örökségét pedig mai napig érezni az országban, erre utal legalábbis, hogy a zenekar nem kevés negatív kommentet kapott kínai követőitől a közösségi médiában, akik rámutattak: Kína is szenvedett a háborúban. Másvalaki arról írt, a BTS-nek nem kellene többé pénzt keresnie Kínában, minthogy nem tartják tiszteeltben a kínaiak érzéseit. Úgy tűnik, ez utóbbi kommentelőnek igaza lett, és RM megszólalása pénzügyileg is következményekkel jár majd, minthogy a BTS-t szerepeltető reklámok, melyek többek között a Samsungnak, a Filának vagy a Hyundainak készültek, eltűntek egy sor kínai weboldalról és közösségimédia-platformról, azt ugyanakkor, hogy ki tüntette el azokat, egyelőre nem tudni.

A K-pop iszonyú népszerű Kínában, a BTS-t is nagyjából ötmillióan követik a Weibo nevű helyi közösségi oldalon, ám közülük sokakat felháborított, hogy a zenekarvezető, mint egy kínai lap fogalmaz, figyelmen kívül hagyva a történelmet, egyoldalúan, az amerikai közönségnek behízelegve nyilatkozott. Ugyanakkor voltak követők, akik védelmükbe vették a zenekart, mondván, RM egy szóval sem említette Kínát. A botrány a legrosszabbkor jött a BTS-nek, a kiadóvállalat ugyanis, mely a zenekart menedzseli, épp most készül tőzsdére lépni.

A koreai háborúban nagyjából kétszázezer dél-koreai és harminchatezer amerikai katona és több millió civil halt meg, illetve a kínai kormány állítása szerint száznyolcvanezer kínai katona is áldozatául esett a harcoknak.

Kiemelt kép: Jung Yeon-je / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik