Kultúra

Máté Gábor a zaklatási botrányról: Most az ilyet nem szabad nagy dobra verni

Nagy lenne-e a pofánk, ha nem Karácsony Gergely nyert volna? Hát ez az igazi kérdés

– fogalmazott Mácsai Pál a Belvárosi Színházban, ahol vele és Máté Gáborral és beszélgetett Veiszer Alinda.

A folytatásban elmondta, hogy mióta „védelem” alá kerültek, azaz fővárosi fenntartású intézménnyé váltak, az a dilemma foglalkoztatja, hogy ebből a védett pozícióból hogyan lehet beszélni a politikáról, most ugyanis kevesebb bátorság kell hozzá. De végül arra a következtetésre jutott, hogy az SZFE körüli történések miatt biztos, hogy akkor is felemelték volna a szavukat, ha nincsenek biztonságban.

Máté Gábor hosszan beszélt arról, hogy az elmúlt időszakban mennyi nehéz helyzetet élt át. A színházat komolyan érintette a TAO szabályok megváltoztatása, így a finanszírozási kérdések, és a #metoo botrány is, amikor Gothár Péterről kiderült, hogy bántalmazta a színház egyik munkatársát.

Ezzel kapcsolatban Máté azt mondta,

most az ilyen esetet nem szabad nagy dobra verni.

Arra a kérdésre, hogy kár volt-e, beleállni az ügybe azt válaszolta, nem volt kár, mert azért történtek változások, de senkit nem biztatna arra, hogy álljon ki ilyen problémával, hiszen a Katona József színházban amint megtette valaki, azonnal a színház egésze került bajba.

A beszélgetés során több kényes kérdést is érintettek, így például, hogy sajnálják-e, hogy beültek a POSZT tanácsadó testületébe, illetve azt, hogy Máté megbánta-e, hogy meghívta Vidnyánszky Attilát a saját osztályába, Mácsai meg azt, hogy nem hívta meg rendezni.

A teljes beszélgetést Veiszer Alinda Facebook-oldalán meg lehet nézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik