Kultúra

Máté Gábornak énekelték tanítványai az SZFE-n: elmúlik sok, szép kis jelen

A Katona József Színház igazgatója is őrködött az intézményben.

Máté Gábor “őrködött” az este a Színház és Filmművészeti Egyetemen, amelyet elfoglalva tartanak a hallgatók, akik így tiltakoznak a kormány – szerintük az egyetemi autonómiát teljesen felszámoló – átalakítási kísérlete, illetve a Vidnyánszky Attila fémjelezte új vezetés ellen. A délután már Mácsai Pál és Pogány Judit is kint állt az épület teraszán, ezzel szimbolikusan őrizve az intézményt, estére pedig Máté következett, akinek tanítványai közösen énekeltek el egy dalt tíz óra után. Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát Jelen című dalának első és utolsó sora az:

Elmúlik sok, szép kis jelen.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Álmatlan éjszakák, dühök és kétségbeesések, óránként megváltoztatott álláspontom ellenére és következtében, továbbá azzal együtt, hogy a hallgatók céljaival egyetértek, 27 év szolgálat után, mint az SZFE habilitált egyetemi tanára beadom felmondásomat.

– így kezdődött Máté Gábor a Facebookon pár napja közzétett közleménye, amelyben tudatta, hogy elhagyja a Színház- és Filmművészeti Egyetemet a kialakult helyzet miatt. A Katona József Színház igazgatója, aki 1993-ban rendezőtanárként kezdte pályafutását az oktatási intézményben, ahol később osztályokat is vezetett, a jelenlegi csoport munkáját Székely Krisztával irányította.

A hétvégén nem ez volt az egyetlen tiltakozó akció: vasárnapra élőláncot szerveznek a hallgatók, akik így akarják eljuttatni az egyetem chartáját az Országházba.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik