Kultúra

Ilyen lett volna a magyar Csernobil-film

Korábban is lehetett hallani róla, hogy Fliegauf Bence nagyszabású Csernobil-filmet tervezett, ami végül nem valósult meg. A rendező most a Facebook-oldalán nyilvános posztban árult el néhány részletet a filmtervről annak kapcsán, hogy új dokumentumfilmjében David Attenborough is ellátogatott a csernobili atomerőmű sugárzása miatt elnéptelenedett Pripjatyba.

Attenborough elmegy a helyi általános iskolába, sétálgat az özönnövényekkel felvert üres utakon, és filozofálgat. Amit elmond, az éppen az a gondolat, amivel négy (inkább öt) évig házaltam Európa-szerte. Ide futott volna ki a filmem

– írja Fliegauf. Azt is elmondja, hogy négy évig írta a film forgatókönyvét, castingolt hozzá Kijevben, túlélőkkel és szakértőkkel is készített interjút. A film az utolsó pillanatban hiúsult meg, mert szétesett az európai koprodukciós finanszírozása.

A német Arte akkori vezetője szerint semmi szükség nem volt egy filmre Csernobilról. Az amerikaiak ezt máshogy gondolták, és fél év múlva, nem sokkal a kivéreztetésünk után, elkészítették minden idők egyik legnézettebb sorozatát Csernobilról. A f**kalapot kirúgták (nem ezért…) az Artéből, nekem meg, khm… kissé elnehezedett a szívem. Mindegy. Azóta jobb a hangulat, most éppen a Rengeteg 2-ben bolyongok. Kapkodom a fejem, nincs időm szomorkodni.

Ahogy a posztban is írja, a legutóbb a Liliom ösvénnyel jelentkező Fliegauf következő filmje a Rengeteg 2 lesz, amit 2003-as, Rengeteg című filmje folytatásának szán.

Kiemelt kép: Fliegauf Bence 2014-ben, a Liliom ösvény forgatásán, fotó: MTI/Kallos Bea

Ajánlott videó

Olvasói sztorik