Kultúra

Bagdy Emőkét felháborították a Meseország-ügyben kiálló pszichológusok

A heteroszexuális többség nevében kér szót Bagdy Emőke pszichológus, aki kikéri magának, hogy szakmaiatlanságról, tudománytalanságról és gyűlöletkeltési szándékról írt vele kapcsolatban az a több mint ezer pszichológus, akik a Dúró Dóra által ledarált  Meseország mindenkié című könyv kapcsán fejtették ki szakvéleményüket. A pszichológusok állásfoglalásában valóban megjelenik Bagdy neve: azt írják, elhatárolódnak a pszichológus korábbi nyilatkozatától, amely szerintük „szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat” tartalmaz, és amelynek „várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása”.

Már ezernél is több pszichológus állt ki a Meseország mellett és határolódott el Bagdy Emőkétől
A fontos társadalmi jelenségeket feldolgozó könyv nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára – hangsúlyozzák.

Bagdy Emőke hétfőn a Magyar Nemzetben válaszolt bírálóinak. „Saját hozzászólásom a »mesekérdéshez« csak a tudományos tények jegyében történt” – írja. Ezután a gyerekek 3 és 6 éves kor közötti fejlődéséről ír. Ebben a korban szerinte a gyerekek a velük azonos nemű szülő társadalmi nemét veszik fel ösztönösen. Bagdy innen – nem teljesen logikusan – oda lyukad ki, hogy az ebben a korban megismert mesék is alapvető hatással lehetnek a gyerekek szexuális fejlődésére.

Számomra az a kritika részéről a legfőbb kérdés, hogy amikor a népesség kilencven százalékában ez a biológiai és szociális nemi illeszkedés jellemző, és zavartalanul végbemegy, ez képviseli a többséget, miért oly fontos a kisebbségi folyamatokra érzékenyítés a meséken keresztül? Az átlagot akarják netán egyesek megváltoztatni? Tartsuk azt elsősorban fontosnak, ami keveseket érint? Vajon miért?

– írja Bagdy Emőke.

Arról, hogy a szakemberek szerint miért nincsen semmilyen rossz hatással a gyerekekre a Meseország mindenkié és a hasonló mesekönyvek, ebben a cikkünkben írtunk:

Nem befolyásolják a mesék a szexuális orientációt, viszont segíthetnek megérteni
Pszichológus meseterapeutát és a Meseország mindenkié című kötet szerzőit kérdeztük arról, miért probléma azt hinni, hogy egy mesefigura határozza meg a szexuális orientációnkat.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik