Kultúra

A csepeli óvodákban betiltották a Meseország mindenkié mesekönyvet

Tovább dagad a Meseország mindenkié című mesekönyv körüli botrány. Most Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere tiltotta be a kerületi, önkormányzati óvodákban az érzékenyítő meséket tartalmazó könyvet – írta meg a 444.

Borbély levelet írt az intézmények vezetőinek, hogy az óvodákban nem olvashatnak a könyvből. Az intézményvezetők aztán továbbították az utasítást az óvodai nevelőknek. A hírt a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetője erősítette meg a 444-nek, az egyik intézmény óvónője viszont elmondta, nekik eddig sem volt meg ez a mesekönyv. Az önkormányzat egyébként eddig soha nem szólt bele abba, mit olvashatnak fel a gyerekeknek az óvodában, és mit nem.

Az önkormányzat azzal indokolta a döntést, hogy „meg kívánják óvni a csepeli gyerekeket”.

A nemrégiben megjelent Meseország mindenkié kisebbségi csoportokhoz tartozó hősöket szerepeltető, kortárs szerzők által írt meséket tartalmaz. A könyvre először akkor irányult komolyabb figyelem, amikor Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa egy Facebook-videóban ledarálta néhány oldalát. Ezután a könyvet elkapkodták a könyvesboltokból. Orbán Viktor miniszterelnök is utalt a könyvre, amikor egy rádióinterjúban arról beszélt, kormánya „türelmes” a homoszexuálisokkal, de „hagyják békén a gyerekeinket”.

Kedden a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom náci időket idéző plakátokat ragasztott azokra a könyvesboltokra, ahol árusították a könyvet.

Nem befolyásolják a mesék a szexuális orientációt, viszont segíthetnek megérteni
Pszichológus meseterapeutát és a Meseország mindenkié című kötet szerzőit kérdeztük arról, miért probléma azt hinni, hogy egy mesefigura határozza meg a szexuális orientációnkat.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik