Kultúra

Szarka Gábor a béke követe akart lenni az SZFE-n

Abban bízik, szerda éjfélig győzhet a józan ész, véget ér a sztrájk, a blokád.

A hvg.hu-nak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárja hosszan és visszatérően beszél arról, ő mennyire a béke híve. Szarka Gábor azt mondja, már jogász, így nem igaz, hogy üzenetértéke lenne ezredesi múltjának. Nem is úgy éli meg, hogy háborúba küldték, noha az egyetemen belül – szerinte – a helyzet közel jár a háborúshoz.

Arról, hogy valójában ki üzent hadat és kinek, illetve miként merevedtek meg mostanra a frontvonalak, úgy véli, az elején biztos, hogy több párbeszéd kellett volna, de akkor neki még nem volt semmilyen szerepe.

Arra készültem, hogy a béke követe lehetek, de úgy látszik, erre nincs nyitottság.

A kancellár nem tudja megítélni, hogy egyetem bevétele része-e a kultúrharcnak, erről

azokat kell megkérdezni, akik a kultúrában mozognak, mert én ezt a világot nem ismerem.

Ő nem háborúként éli meg a helyzetet. Ha akarnák egyszerűen megrohamoznák, elfoglalnák az épületet. Szerinte az általuk szabott szerda éjféli határidő sem ultimátum volt. Abban bízik, hogy addig még győzhet a józan ész, véget ér a sztrájk, a blokád. A legvégső eszköz a tanulmányi félév felfüggesztése.

A kancellár hosszan beszél arról, milyen komoly gondot okoz, ha a kinevezett vezetők semmihez sem férnek hozzá. Azt mondja, nagy türelemmel tekintenek a hallgatókra.

Mindenre van forgatókönyvük, nem kérdés, a működési rendet biztosítani fogják.

Erőszakot nem alkalmaznak, de a diákok átléptek egy olyan mezsgyére, amit ő már nem tud elfogadni, arról pedig lehet vitázni, mi illegitim és mi nem, de neki a jogszabályi előírások szerint kell  végeznie a feladatát. A kancellár az interjúban azért azt is elárulja, szerinte annál, hogy a kuratórium jogszerűen lett-e kinevezve az  fontosabb, hogy egy nemzetközi szinten is elfogadott, mindenki által szeretett, művészeti egyetemet akarnak.

Az SZFE kancellárja reméli, senki sem szeretné, hogy az SZFE-nek vége legyen
Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja a Válasz Online-nak adott interjút, és bízik benne, senki se szeretné, hogy az egyetemnek vége legyen.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik