Kultúra

Az SZFE kancellárja reméli, senki sem szeretné, hogy az SZFE-nek vége legyen

Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem október elsején hivatalba lépett kancellárja a Válasz Online-nak adott interjút. A szerda reggel megjelent interjúban a katonatiszt azt nyilatkozta, szerinte is szükség lett volna párbeszédre korábban a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium és az egyetem között, de szerinte ez már a múlt. Szarka hangsúlyozta, hogy 2016 óta nincs a honvédség állományában, és jogászként dolgozott, a feladatát is jogi munkának tekinti.

Szarka szerint lehet, hogy az SZFE eddigi vezetése és a hallgatók nem értenek egyet a modellváltással és annak módjával, de „egy jogállamban jogszabályokat hoznak” – mondta.

A jogszabályokat pedig be kell tartani. Nem csak azokat a jogszabályokat, amelyek tetszenek. Ha mindenki csak azokat tartaná be, mi lenne abból?

A kancellár kiemelte, katonaként kifejezetten elutasítja az erőszakot, és tárgyalásos úton szeretné rendezni a helyzetet. Azt is kilátásba helyezte, ha az SZFE-t blokád alatt tartó hallgatók beengedik a munkahelyére, bármiről hajlandó tárgyalni velük. Ideológiai kérdések sem izgatják, mert szerinte neki a jogi, pénzügyi kérdésekkel kell foglalkoznia, azt viszont felháborítónak tartja, hogy nem engedik be és nem is tárgyalnak vele:

Lássuk azért tisztán: amikor a jogszerűen kinevezett kancellárt nem engedik be a munkahelyére, elállják az útját, az bizony kirekesztés és intolerancia a javából. Nem is ismernek, de nem állnak velem szóba, csak mert Vidnyánszky Attila nevezett ki.

Szarka Gábort meglepte, hogy elállták a hallgatók az útját, de azt állítja, „autonómia-kérdésekről is hajlandók vagyunk beszélni, miközben olyan ajánlatunk van, amely által nemzetközi szinten is építkezhetne az intézmény”. Arra az újságírói felvetésre, miszerint a béremeléses ajánlat harminc ezüstpénz, úgy válaszolt:

Teljesen mindegy, hogyan értékelik, egy a lényeg: adósságot rendezünk, s csak azt kérjük cserébe, hogy a sztrájkot, amely ugyanezt fogalmazta meg, csak kevesebbet követelt, hagyják abba.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha szerda éjfélkor lejár a hallgatóknak megszabott ultimátum, a kancellár ezt felelte:

Ebben a korban a fiatalok nagyon határozott elképzelésekkel rendelkeznek, hatalmi szóval ezzel a korosztállyal nem lehet elérni semmit. Tudom jól, hogy így van: nekem is van 18 éves lányom. Le kell ülni, meg kell győzni őket. Bízom benne, hogy azt azért nem szeretné senki, hogy ennek az egyetemnek vége legyen.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik