Kultúra

Virrasztás, fáklyás vonulás az SZFE-ért Budapest belvárosában

Ej, a titkos egyetem titkosan kezdődik, mégis utoljára kivilágosodik

– énekelték a Vas utcából az Egyetem térre fáklyákkal érkező hallgatók a virrasztáson megjelentekkel együtt a Színház- és Filmművészeti Egyetem kormányzati átalakítása elleni tiltakozás emblematikus dalát.

Azért szerveztek tiltakozó eseményt szerda éjszakára, mert október 1. több szempontból is határkő az SZFE ügyében. Egyrészt ezzel a nappal jár le az egyetem felmondott vezetőségének mandátuma, másrészt elvileg ettől a naptól kezdődik a dolgozói sztrájk, amit tiltakozásként hirdettek meg az egyetemi autonómia elvétele ellen. Több egyetem hallgatói ezért szerda éjszaka szolidaritási virrasztást hirdettek meg az Egyetem térre, amire mindenkit szívesen láttak, aki szerette volna kifejezni szolidaritását az SZFE polgáraival.

Mutassuk meg, hogy a szabad oktatás közös ügyünk! Mi, hallgatók felelősséget érzünk a kultúránkért, a Szabad Oktatásért, a Szabad Egyetemért. Legyen a tudás: érték. A beszéd: párbeszéd. Az egyetem: szabad. A kultúra nemzeti alap! NEM HALLGATUNK!

– írták a Facebook-eseményben. Kiemelték, hogy mivel a rendezvény szabadtéri, és egész éjszakán át tartó, ezért mindenki melegen öltözzön fel, illetve gondoskodjon pokrócról, hálózsákról, és igény esetén sátorról is. És persze maszkról, amit kötelező hordani az esemény egész ideje alatt.

A rendezvényen beszédet mondott Mácsai Pál is, aki azt mondta, szép ügy a diákoké, semmi nem igaz a vádakból, amivel őket illették. Az Örkény Színház igazgatója azt mondta, az általa vezetett teátrum névadója is úgy tudta, a legtöbb, amit ember a másiknak adhat, a szolidaritás. Ennek jegyében hívott fel mindenkit arra, hogy legyen szolidáris az igazságukért küzdő hallgatókkal.

Az SZFE jövőjével kapcsolatban egyébként akkora bizonytalanság uralkodik, hogy a diákok nemhogy a jövő tanévig nem látnak el, de azt sem tudják megmondani, mi lesz októberben velük. A 24.hu-nak adott interjújukban a hallgatói önkormányzat vezetői arról beszéltek, hogy az egyetemfoglalók lelkesedése nem hagyott alább az elmúlt hónap során. Egészen addig tervezik folytatni az akciót, amíg el nem érik céljaikat, és írásos garanciát kapnak az autonómia visszaállítása.

„Van olyan arrogáns ez a hatalom, hogy átalakítsa az egész iskolát a fejünk fölött”
Az SZFE-t elfoglaló diákok nemhogy a jövő tanévig nem látnak el, de még azt sem tudják, mi vár rájuk októberben. Interjú a hallgatói önkormányzat vezetőivel.

A Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium kedden nevezte ki az új kancellárt, Szarka Gábor ezredest, ám az őrt álló diákok nem engedték be a katonatisztet a Vas utcai épületbe, mivel sem a kuratóriumot, sem annak döntéseit nem tartják legitimnek. Ugyanakkor a Nemzeti Színház igazgatója máris megnevezte az új rektorhelyetteseket: Novák Emil filmrendező lesz az általános, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettes.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik