Kultúra

Az SZFE dolgozói sztrájkot hirdetnek, ha nem teljesítik követeléseiket

Hétfőn délután 3 órakor ismét sajtótájékoztatót tartottak a Színház-és Filmművészeti Egyetemet három héttel ezelőtt elbarikádozó és elfoglaló hallgatók.  A már megszokott közös éneklés után elhangzott hogy az elmúlt hónapok során a párbeszéd és együttműködés kiüresítése, az alkotmányos és törvényben biztosított jogaik önkényes elvétele a hallgatók oktatási alapjogait sérti és ezek nemcsak az ők, de a későbbi generációk autonómiáját is veszélyeztetik.

A hallgatók bázisdemokratikus úton megfogalmazták követeléseiket, melyek központi alapja megsértett autonómiájuk visszaszerzése és garantálása. Elhangzott az is, hogy a diákok hiába fordultak Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, aki jelenleg a fenntartó alapítvány alapító jogainak gyakorlója.

A miniszter úr teljesen elzárkózik a hallgatókkal való kommunikációtól és a hallgatói autonómia garanciáinak biztosításától, ezért alaptörvényben biztosított alapjogaink védelme érdekében jogi lépéseket teszünk

– hangzott el, majd hozzátették, panaszbeadványukkal az alapvető jogok biztosához és az oktatási jogok biztosához fordulnak, hogy megvizsgálják az autonómiájukat sértő intézkedések és mulasztások során létrejött alapjogi visszásságot eredményező helyzetüket és tegyék meg a kellő intézkedéseket a visszás helyzet felszámolása érdekében.

AZ SZFE rektorhelyettese és kancellárja mint munkáltató, valamint az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság közötti egyeztetés a sztrájkkövetelésekről szerdán délelőtt kezdődik. A tárgyalások ezt követően hét napig tartanak majd. Amennyiben a követelések nem teljesülnek vagy nem sikerül megállapodni, az SZFE dolgozói október 1-jén sztrájkba lépnek.

Upor László leköszönő rektorhelyettes elmondta, az SZMSZ-t törvénybe ütköző módon változtatta meg a kuratórium, amiatt az SZFE felügyelőbizottsághoz fordult, egyelőre várják a választ.

Vidnyánszkyék egyoldalúan átírták a működési rendet, az SZFE a bírósághoz fordul
Az egyetem szerint elfogadhatatlan, hogy úgy nevezzenek ki rektorhelyettest, hogy azoknak ne legyen semmilyen SZFE-s tapasztalata.  

Hangsúlyozta, szeretné pontosítani a kuratórium által kiadott közleményt, melyben azt írják, számos alkalommal tárgyalást kezdeményeztek.

Nem igaz, hogy számos alkalommal tárgyalást kezdeményeztek, de tárgyallni nem is volna lehetséges, hiszen csak  felszólításokban és jelenleg egy téveszmén alapuló rágalomhadjáratban nyilvánul meg a kuratórium párbeszédkészsége. Ezekre is törvényes úton fogunk reagálni. Még egy téveszme: az egyetem nem szervezett és tartott politikai nevelőtábort

– mondta.

Az SZFE hallgatói harmadik hete követelik, hogy állítsák vissza az egyetem autonómiáját, azaz ne a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium dönthessen az alapítványi struktúrába átszervezett egyetem minden fontos kérdésében. Szeptemberben több tüntetés is volt az SZFE autonómiájáért, számos hazai és külföldi színész és rendező kiállt az egyetem mellett a Vidnyánszky Attila vezette átalakítás ellenében. A hallgatók tiltakozása azután kezdődött, hogy augusztus 31-én Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes bejelentette lemondását. A döntést azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust.

Vidnyánszykék szerint az SZFE regnáló vezetésének minden tette a káosz megteremtésére irányul
Az Alapítvány szerint a leköszönő vezetésnek nem célja a hallgatók prosperáló jövőjéhez való hozzájárulás megteremtése.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik