Kultúra

Cate Blanchett és még 43 világhírű művész nyílt levélben követeli az SZFE autonómiájának visszaállítását

Az SZFE valódi vezetése mellett állunk. Követeljük, hogy a magyar kormány állítsa vissza az SZFE autonómiáját, mely létszükséglete a művészi kreativitásnak, a tudományos kutatásnak és oktatásnak

– olvasható abban a Financial Timesban megjelent nyílt levélben, amelyet 44 világhírű művész írt alá, többek között Cate Blanchett, Salman Rushdie, Helen Mirren, Colm Tóibin, Stephen Frears, Eddie Redmayne, Philip Pullman és Peter Brook. A levél létéről már múlt héten is megjelentek hírek – több világsztár, köztük Cate Blanchett és Salman Rushdie pedig free SZFE-s tenyérfelirattal is egyértelművé tette álláspontját –, de akkor még nem ismerhettük meg a pontos tartalmát.

Cate Blanchett, Helen Mirren és Pawel Pawlikowski is kiálltak az SZFE mellett
A brit művészvilág több meghatározó neve is aláírta azt a nyílt levelet, amely támogatásáról biztosítja az egyetem diákjait.

Most azonban publikálták a levelet. A 444 által szemlézett szöveg röviden ismerteti, hogy a kormány döntésével szeptember 1-ével magánosították a 155 éves intézményt, de úgy, hogy erről nem egyeztettek annak szenátusával, az élére pedig azt a Vidnyánszky Attilát nevezték ki, „aki már hosszú ideje támadja az egyetemet és annak közösségét”.

Felidézik a diákok egyetemfoglalását, és azt is, hogy a tiltakozás milyen szolidaritási hullámot váltott ki. Arra is kitérnek, hogy a Színművészeti esete nem egyedi, más egyetemeken is megismétlődik.

Ez része egy egész pályás kultúrharcnak, aminek a célja, hogy az egész kulturális szférát és minden intézményét megfosszák autonómiájától. Lényegében ez a közvagyon privatizációja, melynek végén a nyereség a miniszterelnök kegyeltjeinél landol.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik