Kultúra

Vidnyánszky toleranciára és nyitottságra hivatkozva válaszolt a fesztiválját lemondó német társulatnak

A Berliner Ensemble szeptember 5-én, szombaton jelentette be, hogy az SZFE-vel való szolidaritás jeleként társulat lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon. Vidnyánszky nyílt levélben válaszolt a berlini színház intendánsának, Oliver Reesének.

A magyar színházi életben sosem látott hatalmat kapó Vidnyánszky – mint a 444 felhívta rá a figyelmet – alapvető liberális értékeket, így a nyitottságot, a toleranciát és a sokszínűség emlegetve vette tudomásul a német társulat távolmaradását. A teljes levél szövege:

Kedves Oliver Reese,

a MITEM csapata és személyesen én is nagyon sajnáljuk, hogy a Berliner Ensemble lemondta 2021-es részvételét a Nemzeti Színház fesztiválján. Mindig azt reméltem, hogy bár eltérő a világnézetünk, mégis megértjük egymást, hogy toleránsan és nyitottan tudunk eszmecserét folytatni azokról az értékekről, amelyeket fontosnak tartunk.

Biztos vagyok benne, hogy a Berliner Ensemble és Te is, Oliver, megéltétek, tapasztaltátok, hogy a MITEM egy világra nyitott, sokszínű, európai fesztivál. Büszkék vagyunk rá, hogy 2018 óta a Berliner Ensemble három előadása volt látható a MITEM programjában.

A MITEM egy nyitott fesztivál, ahol az eltérő nézeteket valló művészek továbbra is szívesen látott vendégek.

Baráti üdvözlettel: Vidnyánszky Attila

A Berliner Ensemble mellett több külföldi színtársulat is kiállt már a Színművészeti Egyetem mellett, így további német, olasz vagy osztrák társulatok is.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik